Datum
Bára Sigfúsdóttir
Dans / Muziek / Language no Problem
2018

Bára Sigfúsdóttir

being

being is een ontmoeting tussen twee dansers uit Teheran (Iran), een ontmoeting tussen lichamen, tussen de artiesten op scène maar ook tussen hen en het publiek. Een voorstelling waarin we, eerder dan onze verschillen te benadrukken, onderzoeken wat we met elkaar gemeen hebben.

Belinda van der Stoep & Eva Line de Boer
Cement Productie
2018

Belinda van der Stoep & Eva Line de Boer

Frozen Beauty

Frozen Beauty is het onderzoek dat Belinda van der Stoep en Eva Line de Boer doen naar schoonheid. Naar aanleiding daarvan organiseren ze drie avonden rond dit thema. Elke avond staat in het teken van een ander facet van schoonheid: de maakbaarheid, de troost en de zwarte schoonheid.

De Vlieg
Theater
2018

De Vlieg

Zoetstof

Als het verhaal achter het overlijden van vader zich ontrafelt, blijken drie volwassen broers elkaar meer nodig te hebben dan ze dachten. Zoetstof is een bittere familiekomedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed te zijn ontsnapt.

Elysia Mc Mullen & Evangelos Biskas V
/ Language no Problem
2018

Elysia Mc Mullen & Evangelos Biskas V

In Search of a Title

Via improvisatie zoeken Evangelos Biskas en Elysia Mc Mullen i.s.m. live muzikanten manieren om het onbewuste te ontgrendelen en de kracht van de verbeelding aan te boren. Weg met de rationele geest, het lichaam weet de weg in een wereld van tegenstrijdigheden. 

Emilie Pos
Theater / Cement Productie
2018

Emilie Pos

I’m so many people

Deze groep vrienden en theatermakers creëert een voorstelling over de groep als organisme op zichzelf en hoe je vrienden een belangrijke rol spelen bij het vormen van jouw identiteit. Hoe belangrijk is het beeld dat jij denkt dat andere mensen van jou hebben en hoe beïnvloedt dat jouw gedrag?

GRAVen
Theater
2018

GRAVen

de Louteringsberg

GRAVen is het collectief bestaande uit Elise van Dam, George Dhauw, Simone Eggen, Marijn Graven, Lucas de Groen, Karlijn Hemmer, Thomas Janssens en Maartje Prins. Als groep maken ze, samen met het publiek, nog een laatste tochtje.

Hannah De Meyer
Theater / Performance / Première
2018

Hannah De Meyer

Levitations

Hannah De Meyer creëert poëtische universa waar hoop en wanhoop, zijn en niet-zijn, seksualiteit, liefde en dood nooit ver van elkaar verwijderd zijn. Levitations is een restruimte, een gat in de tijd waarin niks gebeurt. En tegelijkertijd alles.

House of Nouws
Theater / Cement Productie
2018

House of Nouws

Het beste idee voor iedereen

House of Nouws, bestaande uit Sanne Nouws, Nina Fokker, Liesje Knobel, Sanne Lips, Sarah Nixon, Wilfred Loopstra en Thomas Lamers, viert vanavond het Esperanto. De taal voor ons allemaal, die bijna niemand spreekt. 

Joey Schrauwen
Performance / Language no Problem
2018

Joey Schrauwen

Introspector

Voor Introspector bouwt Joey Schrauwen een object dat ons allen zou kunnen helpen om inwaarts te keren. We worden uitgenodigd om ons te laten meevoeren, op een stroming van dat wat niets lijkt. ‘Ons rest het nu aandachtig te luisteren’.

Judith Clijsters
Dans / Première
2018

Judith Clijsters

Bored To Death

Bored To Death gaat over hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. De radicale andere kant daarvan is de doorgedreven fitness- en health cultuur. Wat ben je bereid te doen of te laten om je goed te voelen? 

Karlijn Hamer
Dans / Première
2018

Karlijn Hamer

ZOG

ZOG heeft de vorm van een popconcert én van een beeldende installatie. Het publiek begeeft zich in een groot speakerveld dat live wordt aangestuurd door Karlijn Hamer. De gezongen tonen rekken zich uit en vermenigvuldigen zich tot een steeds groter wordend leed dat zich over je uitstort. 

LIPS&KNOBEL
Theater / Cement Productie / Language no Problem
2018

LIPS&KNOBEL

A LITTLE UPSET

In reactie op het boek Animal Farm van George Orwell brengen LIPS&KNOBEL een kakelbonte sapcentrifuge over idealen en revoluties. A LITTLE UPSET is een beeldende zoektocht naar het op de been brengen van de massa en het veranderen van de wereld.

Mardulier en Deprez
Performance / Language no Problem
2018

Mardulier en Deprez

Open atelier

Volg kunstenaarsduo Ruben Mardulier (acro-dans) en Michiel Deprez (jongleur) tijdens hun continue maakproces waarbij individuele, korte performances uitgeprobeerd en gedocumenteerd worden. Omdat vooraf niets vast ligt, is elk publieksmoment verrassend en uniek.

Marijn Graven
Theater / Language no Problem
2018

Marijn Graven

Narziss I Hildegard I Goldmund 

Regisseur Marijn Graven plaatst componiste Hildegard von Bingen tussen de twee beroemde romanpersonages uit Narziß und Goldmund van Hermann Hesse. Samen met haar acteurs, vormgever en componist reist ze door tijd en ruimte om hun persoonlijke, kosmische verbinding met dit rijke materiaal te ontdekken. 

Marjolein van der Meer
2018

Marjolein van der Meer

Grimm

Veel van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn in de oerversie spannender, ruwer en vreemder dan we ze kennen. Marjolein van der Meer en Raymond Deirkauf bewerkten de vertellingen in hun meest oorspronkelijke versie tot een spel van taal en transformatie, op electronische muziek. Een voorstelling tussen concert en vertelling. 

Maxim Storms
Theater / Première
2018

Maxim Storms

Brother Blue

Theatermaker Maxim Storms maakt een zich permanent ontwikkelend web van brute chansons, jabber- en dadamonologen, kosmische collages, fabelchoreografieën en geluids- en videofragmenten. In dit dadaïstisch treurspel is de taal uiteen gevallen en ritmisch terug in elkaar gezet. 

Michiel Deprez & Pieter Visser
Performance / Language no Problem
2018

Michiel Deprez & Pieter Visser

Fase

Een jongleur staat tegenover drie tennisballenautomaten. Hij probeert alle ballen die op hem afkomen te vangen. In vijftienhonderd pogingen en zonder tijd om stil te staan bij succes of mislukking, krijgt het publiek de ruimte om deze simpele situatie in zich op te nemen.

Rita Hoofwijk
/ Language no Problem
2018

Rita Hoofwijk

while waiting

Rita Hoofwijk biedt de bezoeker een speciale wacht-tijd en ruimte. Op bepaalde tijden, tussen de voorstellingen in, kan gewacht worden. Op de volgende geplande voorstelling, en op het onverwachte. We zullen zien wat er kan gebeuren zodra we in de tijdsbeleving van het wachten terechtkomen.

Robbert&Frank Frank&Robbert
Theater / Beeldend / Première
2018

Robbert&Frank Frank&Robbert

Don’t we deserve grand human projects that give us meaning?

Hoe ga je om met de universele menselijke drang om deel te zijn van een groter geheel? Robbert&Frank Frank&Robbert gaan op zoek naar zingeving in een wereld zonder Groot Verhaal. Dat doen ze met een sterke visuele logica en knipogend naar ruimtevaart en wetenschap.

Silke Huysmans & Hannes Dereere
Performance
2018

Silke Huysmans & Hannes Dereere

Mining Stories

Silke Huysmans en Hannes Dereere maakten met deze documentaire performance een intrigerende reis door een kluwen van persoonlijke verhalen en verschillende thema’s die voortkomen uit de mijnramp in het Braziliaanse Minas Gerais.

Wild Vlees
Performance / Language no Problem
2018

Wild Vlees

Study for Figure

In Study for figure bevraagt Tamar Blom het begrip intimiteit in onze hedendaagse samenleving en creëert een ruimte waarin je, omringd door video, wordt ondergedompeld in het andere, in het onbekende en in het mysterie van de ander.

Turbulentie I
Performance / Test
2018

Turbulentie I

Tim Schouten + Hendrik Kegels

Turbulentie is een verrassende selectie korte voorstellingen van toekomstige makers, afkomstig van verschillende kunstvakopleidingen. Turbulentie I bestaat uit een double bill met werk van Tim Schouten + Hendrik Kegels.

Turbulentie II
Theater / Performance / Test
2018

Turbulentie II

Ira Melkonyan & Jimmy Grima + Zineb Fallouk

Turbulentie is een verrassende selectie korte voorstellingen van toekomstige makers, afkomstig van verschillende kunstvakopleidingen. Turbulentie II bestaat uit een double bill met werk van Ira Melkonyan & Jimmy Grima + Zineb Fallouk.

Turbulentie III
Theater / Test
2018

Turbulentie III

Booi Kluiving + Silke van Kamp & Mees Walter

Turbulentie is een verrassende selectie korte voorstellingen van toekomstige makers, afkomstig van verschillende kunstvakopleidingen. Turbulentie III bestaat uit een double bill met werk van Booi Kluiving + Silke van Kamp & Mees Walter.

BLOK Cement
2018

BLOK Cement

o.l.v. Florian Hellwig

Ontmoeting voor makers van verschillende kunstvakopleidingen die in het teken staat van 'mengen'.

Dag Dramaturgie
2018

Dag Dramaturgie

Tweedaagse bijeenkomst

Ontmoeting tussen dramaturgen / studenten dramaturgie rond het thema wereldverbeteraarschap.

Dag Scenografie
2018

Dag Scenografie

Bijeenkomst

De rol van de scenograaf onder de loep.

De Metselarij
2018

De Metselarij

Bijeenkomst

Gesprek over het vak van zakelijk leiding en / of creatief producent.

Festival Cement Pas
Niet rolstoeltoegankelijk
2018

Festival Cement Pas

€ 5,00 korting per voorsteling

Ben je van plan om meerdere voorstellingen te bezoeken op verschillende festivaldagen? Kijk dan eens naar de aantrekkelijke Festival Cement Pas.

Dagpas Festival Cement
Niet rolstoeltoegankelijk
2018

Dagpas Festival Cement

€ 3,50 korting per voorstelling

Ben je van plan om meerdere voorstellingen te bezoeken op één festivaldag? Kijk dan eens naar de aantrekkelijke Dagpas Festival Cement.

Bordje Cement
Niet rolstoeltoegankelijk
2018

Bordje Cement

Dineren in het festivalhart

Vanaf 17.30 uur tot 19.30 uur serveren we elke festivaldag voor € 12,50 een speciaal Bordje Cement. Het is aan te raden vooraf je dinerticket online te kopen of te reserveren.

De Opening
2018

De Opening

Aftrap Festival Cement 2018

Samen met organisatie, vrijwilligers, makers, professionals en bezoekers openen we de 19e editie van Festival Cement.

De Troffel 2018
Donatie (niet verwijderen) / Circus
2018

De Troffel 2018

Pitches en uitreiking

Acht makers presenteren hun concepten tijdens Festival Cement op maandag 19 maart van 13:00 uur tot 16:15 uur voor een vakjury en publiek. De winnaar wordt om 20:00 uur bekengemaakt in het festivalhart.

De Tafelrede
2018

De Tafelrede

Aan tafel met Lisah Baert / Eva Schmetz

Op licht verteerbare manier meer te weten komen over de voorstelling? Schuif met je Bordje Cement aan bij onze stamtafel in de kas nabij ons festivalhart. Met Lisah Baert of Eva Schmetz als gastvrouw luister je naar een spreker die een betoog, ode of voorstel doet als aanvulling op een voorstelling van die avond.

De Festivalgasten
2018

De Festivalgasten

Cadeau aan de jonge maker

Dit jaar nodigden we drie festivalgasten uit als cadeau aan de jonge makers. Onze festivalgasten bezoeken voorstellingen, gaan in gesprek met makers en geven op allerlei momenten en plekken hun bevindingen terug. Dikke kans dat je ze tegen het lijf loopt.

De Redactie
2018

De Redactie

o.l.v. Filip Tielens

Kunstkritisch platform dat verslag doet van Festival Cement.

De Werfplaats
2018

De Werfplaats

Experimenteerruimte

Een experimenteerruimte waarin publiek, makers en spelers elkaar op een nieuwe manier kunnen treffen.

Meet-up
2018

Meet-up

Wereldverbeteraarschap

In verschillende gespreksvormen praten we over wereldverbeteraarschap, een van de thema’s uit de voorstellingen van Festival Cement 2018. 

Schrijfverblijf
2018

Schrijfverblijf

Met het schrijfverblijf wordt jong schrijftalent gevraagd zich gedurende het hele festival lang te verhouden tot de geprogrammeerde voorstellingen die ze op het festival zien.

Bart van de Woestijne
Theater
2018

Bart van de Woestijne

Voor we mensen werden

In Voor we mensen werden stelt Bart van de Woestijne zich samen met het publiek voor hoe het is om een dier te zijn. Terwijl we naar een paard op het toneel kijken, probeert hij in een reeks opmerkingen, observaties en bedenkingen de woordeloze wereld van het dier te vatten.