Meet-up
Keer terug naar overzicht

Meet-up

Wereldverbeteraarschap

Een van de terugkerende thema’s uit de selectie van Festival Cement 2018 is wereldverbeteraarschap. Het zijn voorstellingen waaruit oprecht engagement spreekt, waarin makers niet alleen de vinger op de wonde leggen, maar effectief een voorstel doen. Het publiek is niet langer een passieve toeschouwer, maar iemand die mede verantwoordelijk wordt gemaakt. Is er sprake van een hernieuwd idealisme? Waar komt deze urgentie om te activeren vandaan? En tot waar reikt die dan? Om deze vragen en de bijbehorende voorstellingen van een kader te voorzien hebben we samen met Rekto:Verso een programma ontworpen dat zich richt op wereldverbeteraarschap.

De Meet-up vindt plaats twee dagen na de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. In elke Nederlandse stad is er een politiek vacuüm: de stemmen zijn geteld, nieuwe besturen worden gevormd, maar er is nog geen beleid. In dat gat springen wij, artiesten, burgers & festivalpubliek. We roepen ‘onze stad’ uit. Voor even hebben wij het voor het zeggen. En ‘wij’, dat zijn vijf kunstenaars:

Sanne Nouws (Het beste idee voor iedereen, NL)
Sachli Gholamalizad (theatermaker, B)                    
Silke Huysmans en Hannes Dereere (theater, Mining Stories, B)  
Sanne Lips en Liesje Knobel (A little upset, naar Animal Farm, NL) 

Het programma bestaat uit twee delen, telkens één uur:

DEEL 1: VERBEELDING AAN DE MACHT

Welkom op de gemeenteraad van ‘onze (fictieve) stad’. Wat gaan wij van ‘onze stad’ maken, nu er geen bestuur is? Elke maker verdedigt op 3-4 minuten achter de microfoon een voorstel waarvan hij/zij echt gelooft dat ‘onze stad’ er behoefte aan heeft en er echt beter van kan worden. 

DEEL 2: IS VERBEELDING WEL EEN KRACHT?

Dit is een panelgesprek, tussen dezelfde vijf makers. Nu worden ze meer aangesproken als kunstenaar dan als burger. Hoe zien zij wereldverbeterschap als makers?
Eerst is er een opwarmende voorzet: auteur-theatermaker Anouk Nuyens stelt een paar prangende vragen bij ‘de verbeelding die de wereld moet redden’, op basis van haar voorstelling Tenzij je een beter plan hebt met Anoek Nuyens.

Daarna zal er onder leiding van Wouter Hillaert (rekto:verso) een panelgesprek plaatsvinden met de makers. Is er een verschil tussen burger- en kunstenaarschap? Kan je met kunst bevorderen wat je daarnet verdedigde in onze gemeenteraad? Vraagt wereldverbeteraarschap om nieuwe artistieke vormen? De politiek wil artistieke wereldverbeteraars graag inzetten, hoe ga je daarmee om? En hoe definiëren we impact? 

Wil je meepraten tijdens deze meet-up en zeker zijn van deelname? Bestel dan vast je gratis ticket via deze pagina.

De meet-up wordt georganiseerd ism Rekto:Verso en ondersteund door deBuren.
Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerking tussen partijen in Vlaanderen, de provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.