De Vlieg
Keer terug naar overzicht
Theater

De Vlieg

Zoetstof

Let op: deze voorstelling duurt 95 minuten in plaats van 75 minuten.

Het is augustus en het is warm. Drie volwassen broers komen samen na de begrafenis van hun vader. Lang regeerde moeder over het huis, maar na haar dood kreeg vader ongewild het stokje in handen als hoofd van de familie en zag hij zijn gezin langzaam uiteenvallen. Nu staat het huis er verweesd bij. De drie broers zijn vooral bezig met hun eigen problemen en houden elkaar op afstand. Maar als het verhaal achter het plotselinge overlijden van vader zich ontrafelt, blijken ze elkaar meer nodig te hebben dan ze dachten. De hitte is verlammend, het huis schudt op zijn grondvesten en langzaam brokkelt de laatste suikerlaag af. Als het stof gaat liggen, blijft er niets dan verknipte herinneringen en ontwrichte verhoudingen over.

Zoetstof is een bittere familiekomedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed te zijn ontsnapt.

Linda Zijl studeerde aan ArtEZ Toneelschool Arnhem, Teun Smits aan de schrijfopleiding van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Samen hebben zij een fascinatie voor de mens die in al zijn onkunde iets van het leven probeert te maken. In de stukken van De Vlieg zoemen zij in en laten ze hun publiek als een voyeur, als een ‘vlieg’ op de muur, meekijken. Eerder maakten ze samen o.a. Taai Vlees en STUK (te zien op Festival Cement in 2015).

Spel: Laurens van Lottum, Tim Schmidt, Teun Smits, regie: Linda Zijl, tekst: Teun Smits, begeleiding: Willibrord Keesen, scenografie: Mieke Wolters, lichtontwerp: Hugo Hendrickx, publiciteit: Ruben de Goede, grafisch ontwerp: Lisanne Hakkers, fotografie: Bart Grietens. Met dank aan: Toneelgroep Oostpool, Yvo Nafzger en Esther Dikkers. Met steun van: Fonds Podiumkunsten, Lira Fonds, Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem. De Vlieg werkt t/m 2018 onder de vleugels van Keesen&Co met een subsidie in het kader van de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten.