GRAVen
Keer terug naar overzicht
Theater

GRAVen

de Louteringsberg

Let op: deze voorstelling is bijgeboekt op donderdag 22 maart om 17:00u, de voorstelling van vrijdag 23 maart om 17:00u is komen te vervallen.

GRAVen is het collectief bestaande uit Elise van Dam, George Dhauw, Simone Eggen, Marijn Graven, Lucas de Groen, Karlijn Hemmer, Thomas Janssens en Maartje Prins.

In het midden van zijn levensweg, 24 uur nadat hij in een herberg heeft ingecheckt, schiet kunstenaar Heinrich von Kleist eerst Henriëtte Vogel neer en daarna zichzelf. De herbergier had hen amper gezien. Hij had hen wel vaak horen lachen en door de velden zien rennen.
In het midden van zijn levensweg daalt Dante met Vergilius af in de hel om de Louteringsberg te beklimmen. Om terug bij zijn Beatrice in het hemelse paradijs te kunnen zijn.
In de Louteringsberg maakt het publiek nog een laatste tochtje, samen. Alsof het de laatste uren zijn, waarin alles mogelijk schijnt.

Het idee voor de Louteringsberg werd geboren uit het verlangen van regisseur Marijn Graven om de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af te sluiten met een cadeau aan het publiek, gemaakt door een groep gelijkgestemde kunstenaars. Als een geleid collectief stapten ze, met zo weinig mogelijk aannames en vaste kaders, samen in het ongewisse.

De Louteringsberg won de AHK Eindwerkprijs en de André Veltkamp Beurs 2017.

Uit het juryrapport: “De makers weten het publiek op een knappe manier onderdeel te maken van de voorstelling, waardoor er een diepe gelaagdheid ontstaat. Door de bijzondere vorm, de sterke keuze voor livemuziek en het immer actuele thema is de Louteringsberg een voorstelling geworden die een blijvende indruk achterlaat.”

Door: Elise van Dam, George Dhauw, Simone Eggen, Marijn Graven, Lucas de Groen, Karlijn Hemmer, Thomas Janssens, Maartje Prins. Met dank aan: de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: Academie voor Theater en Dans, De Brakke Grond, Jan Derk van den Berg en Florian Hellwig. Deze presentaties van De Louteringsberg worden mogelijk gemaakt door