Keer terug naar overzicht
Theater

Bart van de Woestijne

Voor we mensen werden

Let op: deze voorstelling is bijgeboekt als try-out op donderdag 22 maart om 19:00u.

Bart van de Woestijne studeerde in 2014 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht, sindsdien is hij werkzaam als schrijver en theatermaker. Kenmerkend aan zijn werk is de poging samen met het publiek levensgrote onderwerpen te vatten. Zijn voorstellingen zijn denkoefeningen die zich grotendeels in het hoofd van de toeschouwer afspelen. Hij wil het publiek hiermee een ruimte bieden om gezamenlijk met één gedachte bezig te zijn en hen verleiden om te twijfelen. Wat betekent het om een mens te zijn, in relatie tot de wereld, tot dieren, tot anderen en onszelf?

In Voor we mensen werden stelt Bart zich met het publiek voor hoe het is om een dier te zijn. Terwijl we naar een paard op het toneel kijken, probeert hij in een reeks opmerkingen, observaties en bedenkingen de woordeloze wereld van het dier te vatten. Het is een onmogelijk gedachte-experiment: opgesloten in onze menselijk perceptie blijft de wereld van het dier voor ons verborgen. Toch onderneemt Bart een gezamenlijke poging een stap dichterbij deze grazende werkelijkheid te komen.

Bart zette eerder samen met Eva Knibbe een rechtszaak op tegen de dood, om grip te kunnen krijgen op diens willekeur en onrechtvaardigheid. De Rechtszaak tegen de dood vond plaats in het Paleis van Justitie, volgens de regels van het Nederlands strafrecht. Ook schreef Bart in 2017 aan het scenario van zijn eerste lange film Olifantenharten.