Judith Clijsters
Keer terug naar overzicht
Dans / Première

Judith Clijsters

Bored To Death

“Wanneer was de laatste keer dat je nog eens echt in contact stond met je lijf?”
Dat vraagt danseres/choreografe Judith Clijsters zich af wanneer ze kijkt naar mensen en hun leefgewoonten. We leven, werken en zoeken ontspanning in ons hoofd. Het lichaam verveelt zich daarbij dood en krijgt geen enkele uitdaging. Het lijf is bored-out. De verbinding is verbroken.

Bored To Death gaat over hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. De radicale andere kant daarvan is de doorgedreven fitness- en health cultuur. Beide extremen zorgen voor ongezonde stress in ons lichaam. Wat ben je bereid te doen of te laten om je goed te voelen? Dat vraagt in deze tijd lef en discipline, want focus en energie zijn misschien wel de nieuwe luxe.

Judith Clijsters is een observator en werkt intuïtief, waarbij haar aandacht gaat naar het onderscheiden van wat echt of fake is. Ze doet dit alles met een sterke maar zachte fysieke bewegingstaal en een sobere maar zeer gedetailleerde esthetiek, waarbij je als toeschouwer ruimte krijgt om echt te kijken. Ze werkt in haar creatief proces heel graag nauw en tot in detail samen met een componist om ook de sfeer via geluid en muziek helemaal te laten kloppen (o.a. met Dyane Donck, Roeland Luyten).

Na haar studies aan the Northern School of Contemporary Dance (UK) en tournees met Phoenix Dance Theater (UK), verhuisde Judith in 2010 terug naar Antwerpen, waar ze haar passie en interesse voor lichaamsbeweging én lichaamsbewustzijn voortzette. Zij doet dat via performances, workshops, coaching en eigen werk (Same Self Defined, 28 years later, te zien op Cement 2016).

Dans: Judith Clijsters, muziek: Dyane Donck, licht: Raf Wouters, dramaturgie: Anne Marije van den Bersselaar, productie: Murmure/Judith Clijsters, C-Takt, DansBrabant, Makershuis Tilburg