De Troffel

De TroffelFoto William van der Voort

Met veel plezier roept Festival Cement elk jaar afgestudeerde/autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen op om nieuwe ideeën en plannen in te sturen, om zo mee te dingen naar De Troffel.

De Troffel is de jaarlijkse stimuleringsprijs die tijdens het festival wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker. Heb jij een plan, idee of een concept? Dan is De Troffel je kans om een eerste stap te zetten op weg naar de realisatie hiervan.

HET CONCEPT

We zoeken inzendingen die een uitgesproken urgentie laten zien en die ons een inkijkje geven in de vertrekpunten van het project. Daarnaast moedigen we vormexperimenten aan en een nieuwe blik op aloude thema’s of actualiteit. Ook willen we je vragen om een concrete theatrale vertaling van je idee in je inzending te verwerken. Wat krijgen we straks te zien of maken we mee?

FESTIVAL CEMENT

Festival Cement is hét festival waar je de nieuwste generatie podiumkunstenaars kunt ontdekken. Op allerlei plekken in ‘s-Hertogenbosch zit je met je neus bovenop bijzondere voorstellingen. Een intieme ontmoetingsplek voor publiek, makers en professionals uit binnen- en buitenland. In 2023 vindt het festival plaats van 17 tot en met 25 maart.

WIE GINGEN JE VOOR?

Afgelopen editie won Toni Blackwell met haar voorstellingsconcept voor Voor sletten die zijn verkracht, te zien op Cement 2023.

Eerder werd de prijs gewonnen door Mooni Van Tichel, Courtney May Robertson, Sascha Bornkamp en Leonore Spee, Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen, Lips & Knobel, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert en Alexia Leysen

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars

Mooni van Tichel (2021)

Eerdere winnaars

Courtney May Robertson (2020)

Eerdere winnaars

Sascha Bornkamp & Leonore Spee (2019)

Eerdere winnaars

Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen (2018)