De Troffel

De Troffel

De Troffel maakt plaats voor Makers Maandag

In maart 2008 reikte Festival Cement voor het eerst € 7500 uit aan een maker, het bedrag dat hoorde bij het winnen van de jaarlijkse stimuleringsprijs De Troffel. Met dat geld als startbedrag kreeg de winnende maker de kans om het plan dat was ingediend voor een voorstelling uit te werken op weg naar het realiseren van de voorstelling. 

Vijftien jaar later en evenveel fantastische winnaars later is er veel veranderd. Het gewonnen bedrag is niet meer hetzelfde waard en we horen regelmatig van makers kritische geluiden over open calls en pitchen. Van de 80 tot 100 inzendingen voor De Troffel konden we er slechts één belonen en de overige plannen voorzien van feedback werd een onmogelijke tijdsinvestering. We stoppen daarom met de Troffel.

We willen graag nieuwe makers blijven ontmoeten en de deuren ophouden en organiseren daarom vanaf maart iets nieuws: Makers Maandag!

Elke eerste maandag van de maand zijn makers en andere (jonge) theaterprofessionals welkom om in Pand18 in Den Bosch samen te komen om uit te wisselen met elkaar, Festival Cement en een maandelijkse gast uit het werkveld. Heb je vragen rond je begroting, coproducties, subsidiedossiers, of wat anders? Wil je graag feedback rond de praktische, productie- of inhoudelijke kant van je werkproces, dan ben je samen met andere makers op Makers Maandag welkom bij ons voor gesprek, ontmoeting en lunch. Inschrijven is helemaal gratis.

De winnaars

In 2023 won Ruth Bruyneel met haar voorstellingsconcept DEVICKY. (wax the pain away), te zien op Cement 2025.

Eerder werd de prijs gewonnen door Toni Blackwell, Mooni Van Tichel, Courtney May Robertson, Sascha Bornkamp en Leonore Spee, Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen, Lips & Knobel, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert en Alexia Leysen

2596

Ruth Bruyneel (2023)

1320

Toni Blackwell (2022)

834

Mooni van Tichel (2021)

1254

Courtney May Robertson (2020)

766

Sascha Bornkamp & Leonore Spee (2019)

1102

Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen (2018)