Toni Blackwell wint De Troffel 2022

Toni Blackwell wint De Troffel 2022Foto William van der Voort

Foto: William van der Voort

De Troffel is de jaarlijkse stimuleringsprijs die in maart wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker.

Eind 2021 nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen, tekstschrijvers en scenografen uit om hun ideeën en plannen in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2022. De vele inzendingen werden met veel plezier gelezen door de leescommissie, bestaande uit Pim Cornelussen (festivaldramaturg Cement), Sophie Sanders (zakelijk trainee Cement), Dorothy Blokland (theatermaker), Joost Segers (dramaturg en artistiek ontwikkelaar Via Zuid). Zij kwamen samen tot een selectie van de volgende acht concepten:

1. Als er niemand kijkt – Eos en Zephyr Brüggen
2. Een bakje troost – Collectief Veto
3. House of strength – Roshanak Morrowatian
4. If light had a body – Kelvin Pater
5. Libido – Merel Franx
6. Mijn vrouw – Waikuma Pentury
7. Voor sletten die zijn verkracht – Toni Blackwell
8. Er is hier geld – Anne Meffert

Vandaag, op maandag 21 maart 2022, pitchten de bovenstaande makers hun plannen aan de jury, bestaande uit Simon Baetens (dramaturg Workspace Brussels), Maartje van Zutphen (programmeur De Nieuwe Vorst) en Karlijn Benthem (Directeur Festival Jonge Harten).

De jury heeft één winnaar gekozen.

Met veel plezier maken wij bekend dat De Troffel 2022 gewonnen is door: Toni Blackwell – Voor sletten die zijn verkracht

Uit het juryrapport:
"Het voorstel van Toni Blackwell is moedig, super urgent en noodzakelijk voor de maker maar ook voor het publiek. Ze schetst samen met haar talentvolle spelers een actueel tijdsbeeld. Het is een prikkelende en energieke pitch die de jury nieuwsgierig maakt naar meer. De jury is benieuwd naar hoe de voorstelling zich kan ontwikkelen in vormkeuzes en regie."

De Troffel is een prijs van € 7.500 waarmee jonge theatermakers financiële ondersteuning krijgen om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2023.
 
Eerdere winnaars
Eerder werd de prijs gewonnen door Mooni Van Tichel, Courtney May Robertson, Leonore Spee & Sascha Bornkamp, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert, Alexia Leysen, en LIPS&KNOBEL.