Teletext
Keer terug naar overzicht
Cement Productie

Teletext

Zoete Lieve Gerritje

“Heremetijd, na al die tijd, door Gerritje weer verleid.”

De eerste boer den beste en Gerritje lopen elkaar tegen het lijf, ergens in een Bossche kroeg met uitkijk op de Sint-Jan. Het klikt direct. De eerste boer den beste vraagt of Gerritje soms zin heeft in een kop gesuikerde brandewijn. Er breekt een ei in haar rieten mand. 

Zoete Lieve Gerritje is klaar voor een comeback. 

In de muziektheatervoorstelling Zoete Lieve Gerritje zoekt Teletext naar de wortels van het eeuwenoude Bossche stadssymbool. Wie was die mysterieuze figuur Gerritje, en waarom wordt ze al eeuwen door ons bezongen? Waar staat ze voor? 

Een verzameling van Bosschenaren en kunstenaars claimt het lied terug, en voorziet het van een kritische, hedendaagse update. Hoe kan Gerritje transformeren zodat ze spreekt voor ons? Voor een jonge boerin, klimaatactiviste, cafébaas, rapper? En kan ze zo opnieuw verworden tot een stadsicoon? 

Na een tweejarig onderzoek naar volksliederen in Antwerpen maken Leonore Spee en Sascha Bornkamp (Teletext) nu de oversteek naar Nederland. Met het volksliedje Dat gaat naar den bosch toe a.k.a. Zoete Lieve Gerritje trekken ze een stukje van het Nederlandse cultureel archief uit de vergetelheid, en vertellen ze een bijna verdwenen verhaal over de jonge Nederlandse boerin in de 20e eeuw. 

Zoete Lieve Gerritje is een live hoorspel gecreëerd door Teletext in samenwerking met koor Ongehoord, Schola Cantorum, Zino Moons, Peter Spaepen, Erfgoed Brabant, Extinction Rebellion Den Bosch en vele andere lokale stemmen. De voorstelling wordt gespeeld in de oude veevoederfabriek De Heus, de huidige Tramkade.


Teletext maakt popmuziek, podcasts en participatieprojecten die met één been in het theater staan en met het andere in de wereld. Leonore Spee en Sascha Bornkamp richtten Teletext in 2018 op als Nederlandstalige band. Inmiddels heeft Teletext zich ontwikkeld tot muziektheatercollectief dat artistiek onderzoek doet, houdt van dwarsdenken en allianties smeedt met andere kunstenaars, met fabrieken en onderwijs. 

In 2019 won Teletext De Troffel met het volksmuziekconcept Een Nyeu Liedeken.

Zoete Lieve Gerritje is een Cement Productie en wordt ondersteund door Fonds voor Cultuurparticipatie (Faro).