Courtney May Robertson wint De Troffel 2020

Courtney May Robertson wint De Troffel 2020

De Troffel is de stimuleringsprijs van Festival Cement die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker. Ook dit jaar, het jaar waarin het festival niet door kon gaan vanwege de coronamaatregelen, reiken we de prijs uit.

Uit de 54 inzendingen werden door een leescommissie acht concepten geselecteerd. Gisteren, 10 juni, pitchten onderstaande makers hun plannen. Niet fysiek en niet tijdens het festival, maar via video, post, bouwpakket of wat de makers ook maar geschikt achtten.

  1. Mathieu Charles: AKOMFRAHDIO
  2. Lobke Leirens & Seppe de Cubber: Isabella Beeton
  3. Monki: 360 graden
  4. Courtney May Robertson: THE WOMAN DESTROYED
  5. Femke Arnouts: Volgens mij kom je nu te dichtbij
  6. Sonja van Ojen: Het Donker
  7. Joske Koning: Beginnen - opbouw van een leven zonder jou
  8. Roshanak Morrowatian: Allure

De jury bestond dit jaar uit Ingrid Vranken, Mats van Herreweghe en Katja Heitmann.

Met veel plezier maken wij bekend dat De Troffel 2020 gewonnen is door: Courtney May Robertson - THE WOMAN DESTROYED

Uit het juryrapport:

"De jury vindt het concept hedendaags, actueel en relevant. Courtney heeft een delicate en doorwrochte taal gevonden om over de thematiek van technologie en mens te spreken. Ze geeft blijk van uitgebreid onderzoek.
Juist de complexiteit van het feit dat ze niet wil spreken over mens versus technologie, maar over mens versus mens is interessant. Het feit dus dat technologie / het algoritme, door de mens gemaakt is, en dat de binaire tegenstelling mens vs. technologie wordt ontrafeld boeit de jury​. ​​"

De Troffel is een prijs van € 7.500 waarmee jonge theatermakers financiële ondersteuning krijgen om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2021.

Eerdere winnaars
Eerder werd de prijs gewonnen door Leonore Spee & Sascha Bornkamp, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert, Alexia Leysen, en LIPS&KNOBEL.