TIMO TEMBUYSER (2019 - HEDEN)

TIMO TEMBUYSER (2019 - HEDEN)Foto: Bas de Brouwer

Timo Tembuyser (1991) is van huis uit architect: hij behaalde in 2014 zijn masterdiploma Architectuur & Stadsontwerp van de Gentse Universiteit. In de vijfjarige studieperiode die daaraan voorafging, werkte hij niet zozeer aan daadwerkelijke civiele projecten, eerder aan theoretische ontwerpen — met name het bouwen van een conceptuele brug tussen architectuur, stedenbouw, sociologie en theater. Zo ontwikkelde zich een immer groeiende interesse in grootstedelijke processen en de manieren waarop wij, dolende mensen, wel of niet met elkaar omgaan in de huidige maatschappij.

Het verlangen dat theoretische onderzoek in de praktijk te brengen leidde hem naar Nederland: hij studeerde in 2019 dit af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie van Maastricht en studeerde de afgelopen jaren ook aan het conservatorium van Rotterdam.

Als performer beweegt Timo zich graag van de ene naar de andere vorm in het fluïde muziektheaterlandschap: van koorconcert naar bewegingsvoorstelling, van tekstperformance tot geluidsinstallatie. De kern van zijn makerschap is een zoektocht naar verschillende vormen waarin muziek in een theatrale context komt te staan. In elke performance maakt hij een compositie die de hoofdelijke wereld tracht de verbinden met de fysieke: het concept met het woord, het woord met de klank, de klank met het lichaam, het lichaam met de ruimte — noem het muziektheaterarchitectuur. Elke performance wordt zo een nieuwe oefening in ‘waarheid’ en tracht een antwoord te vinden op de vraag hoe mens te zijn en hoe contact te maken met de ander.

Timo won in 2018 samen met Naomi Steijger de NTR Podcastprijs voor hun podcast 88 woningraten.
Voor Festival Cement 2019 maakte Timo de Cement Productie MEMENTUM, een coproductie met VIA ZUID, Talentontwikkeling in de Podiumkunsten, Limburg, in 2021 maakte Hélène Vrijdag en Timo de Cement Productie La Loba, en in 2022 maakt hij de Cement Productie Missa Mater Sola. In juni 2022 werd Timo genomineerd voor de BNG Bank Theater prijs.

Volg Timo

Makersportret Timo Tembuyser

1243

MISSA MATER SOLA (2022)

MISSA MATER SOLA (letterlijk: ‘mis over de eenzame moeder; mis over alleen de moeder’) is een tweede theatrale mis van componist & theatermaker Timo Tembuyser. Na een eerste mis over de zondaar, staat in MISSA MATER SOLA de moederfiguur centraal, geflankeerd door een zeskoppig zonenkoor — zes jongen(s) op weg naar een volwassen stem. In de afwezigheid van de Vader, wordt de Godin na millennia aan vrouwenonderdrukking bij elkaar gezongen.
1250

La Loba (2021)

La Loba is een opera- en oerduet, een dialoog voor twee hoge zangstemmen. Een partituur voor stem en licht, een ruimte waarin twee lijven een nieuwe aria zoeken, tussen vibrato en huilen in. Een manifest voor fluïditeit van mannelijkheid en vrouwelijkheid, van mens en dier, van tenor en sopraan. La Loba is een compositie gezongen boven botten die ooit verloren waren, teruggevonden, en door het lied herrijzen als een huilende wolf.
1231

La Loba - Four Manifesto's

Hélène Vrijdag en Timo Tembuyser deelden, speciaal voor Cement in Isolement, vier kleine manifesten in het kader van hun voorstelling La Loba.
1251

MEMENTUM (2019)

MEMENTUM is een compositie voor zestien stemmen en zestien lijven. Het is zowel koorconcert als ritueel, zowel partituur als improvisatie. Zestien afzonderlijke monologen door elkaar, maar tegelijkertijd een zoektocht naar eenheid en harmonie. MEMENTUM is een ontmoetingsplek waarin publiek en zangers een tijdelijke gemeenschap vormen en de tijd vertragen tot stilstand. Een zestienstemmige ode aan de stilte.
1101

‘Samen zingen is voor mij een metafoor voor samen leven’

Een dubbelinterview met Timo Tembuyser & Teun Smits.
1328

Nominatie BNG Bank Theaterprijs 2022 voor Timo Tembuyser

In juni 2022 werd bekend dat Timo Tembuyser met Missa Mater Sola is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs over het seizoen 2021-2022. Missa Mater Sola is een Festival Cement productie in coproductie met Muziektheater Transparant en Productiehuis Theater Rotterdam.