Datum
Makersboek
2020

Makersboek

Ontdek de makers van 2020!

Het makersboek staat vol interviews, verhalen, beelden en achtergrondinformatie van en over onze selectie van makers. Het makersboek wordt gecoördineerd door Pim Cornelussen.

Bart van de Woestijne
2020

Bart van de Woestijne

In order of disappearance, de denkoefening voor thuis

"Het decor van In order of disappearance was al bijna opgebouwd op de prachtige Citadel in Den Bosch, toen alles ineens toch anders liep. Voorlopig dus even geen houten hokjes om je in af te zonderen, maar we komen hopelijk gauw bij jullie terug."

Cement in Isolement
Festival
2020

Cement in Isolement

2020

Festival Cement 2020, dat was 110 uitvoeringen van 24 verschillende producties, waarvan er zes bij ons in première zouden gaan. Die gaan allemaal niet door. Een week voor aanvang ging vanwege Covid-19 Nederland op slot.

Annemijn Rijk
2020

Annemijn Rijk

Re:Born- Dansfilm en live lecture

Re:Born - een korte dansfilm over opstaan

Alsof het net uit de lucht ter aarde is gestort. We zien een wezen roerloos op de grond, onder het slijm en met net genoeg kracht om te ademen. De lange benen uitgestrekt, de knieën knokig. Het gezicht verborgen onder de armen, anoniem, alleen. Om te overleven ligt een ogenschijnlijk onmogelijke uitdaging in het vooruitzicht: Opstaan.

Opening Cement in Isolement
2020

Opening Cement in Isolement

Janneke Defesche & Mike van der Geld

De officiële start van Festival Cement in Isolement met een openingswoord van onze zakelijk directeur Janneke Defesche en wethouder Mike van der Geld.

 

Patrick Housen en Judith Clijsters
2020

Patrick Housen en Judith Clijsters

I STILL REMAIN X - muziek uit de voorstelling

Patrick Housen en Judith Clijsters zouden normaal gesproken bij ons in première gaan met hun voorstelling I STILL REMAIN X.

Celine Daemen
2020

Celine Daemen

De opera van de vallende mens

Celine nodigt jullie in deze gekke periode uit om met Virtual Reality even te ontsnappen aan die fysieke realiteit.

Menzo Kircz
2020

Menzo Kircz

Onduidelijke correspondenties - samen maken en bouwen

Onduidelijke Correspondenties is een theaterstuk dat op dit moment niet gespeeld kan worden.

Daarom is het nu een voorstel om gezamenlijk iets nieuws te maken, om te bouwen met wat we hebben. In de kast of onder het tapijt. Thuis. Uit nieuwsgierigheid naar de vele verschillende antwoorden die kunnen voortkomen uit dezelfde vraag. Het is een puzzel, waarvan niemand nog het plaatje weet. Een poging om toch samen te zijn, ook al zijn we niet bij elkaar. Kinderspel.

 Etuwe Bright Junior en Ahilan Ratnamohan
2020

Etuwe Bright Junior en Ahilan Ratnamohan

Spoedcursus Pidgin English

Etuwe Bright Junior, samen met Ahilan Ratnamohan, speciaal voor Cement in Isolement, een spoedcursus Pidgin English via Zoom. Maar wat is Pidgin English eigenlijk? Junior gaf vooraf wat uitleg .

Yinka Kuitenbrouwer
2020

Yinka Kuitenbrouwer

Morgen werd alles anders

"Nu we allemaal thuis zitten, kan ik mijn volledige voorstelling Morgen werd alles anders niet met jullie delen, daar op Cement. Dat is raar. Maar ik ben heel blij dat een deel van mijn project toch tot bij jullie kan komen. De geluidscomposities die Wannes Deneer (oa Tuning People) maakte op basis van de gesprekken die ik voerde, staan voor Cement nu online.'

Rita Hoofwijk
2020

Rita Hoofwijk

A Way Of Seeing

Als alles gewoon was geweest, dan was Rita Hoofwijk tijdens Cement hard aan het werk geweest aan A Way of Seeing: een laboratorium van het ‘toeschouwerschap’. Over de invloed van het hoe (we kijken) op het wat (we zien). 
In plaats daarvan probeerde ze nu zes dagen lang een andere way of seeing uit op deze niet-gewone situatie. 

Klusbedrijf Smorenberg
2020

Klusbedrijf Smorenberg

Thuisquarantaine Tutorial

Zit je nu ook thuis en mag je niet naar school? Klusbedrijf Smorenberg heeft een klusidee! Bouw je eigen thuisquarantaine en creëer een plekje voor jou alleen!

Elias De Bruyne
2020

Elias De Bruyne

Het verhaal van de Takkentoktikker

Voorleestijd! Elias De Bruyne vertelt je het verhaal van de Takkentoktikker, en eenzaam figuurtje dat normaal ver weg in de bossen leeft. Door het kappen van wouden is hij alles plots kwijtgeraakt. Hij zwerft nu bang rond en verzamelt alles wat hij kan... 

Evangelos Biskas & Mauricio van der Maesen
2020

Evangelos Biskas & Mauricio van der Maesen

[ AI ] dancer

[ AI ] dancer is a dance-video installation investigating on the potential of training a computer programme to learn dance improvisation. Choreographer Evangelos Biskas and creative coder Mauricio van der Maesen combine their disciplines, both looking for connections between the mechanics of a dancer’s body and of artificial intelligence. 

House of Nouws
2020

House of Nouws

Het Ja-lied en de lege cirkel

Iedereen met een hoofd draagt een ruimte bij zich die onmetelijk groot is. Handig, want hierdoor kunnen we ons dingen voorstellen. Maar het kan ook een last zijn, waar we verschrikkelijk moe van kunnen worden.
Neem dan de olifant: die heeft misschien een grotere kop, maar het is er wel lekker rustig.

Doe mee met de Goeroe, zing het Ja-lied en word meer als een olifant en doe mee aan de lege cirkel, een oefening voor alle kinderen (en volwassenen) die thuis zitten.

Jeroen Nissen
2020

Jeroen Nissen

Tekeningen van voorstellingen die je niet gaat zien

Onze festivalillustrator Jeroen Nissen maakt elke dag een tekening van een voorstelling die je op deze dag niet gaat zien.
Speciaal voor Cement in Isolement stelt hij ze beschikbaar om te downloaden, te printen en aan je muur te hangen!

Silke Huysmans & Hannes Dereere
2020

Silke Huysmans & Hannes Dereere

Pleasant Island: een reis naar het eilandje Nauru door verleden en heden

Nauru is een klein eiland in de Stille Zuidzee en het onderwerp van de voorstelling Pleasant Island van Silke Huysmans & Hannes Dereere. Na grootschalige mijnbouwactiviteiten bleef het eiland ecologisch en economisch verwoest achter.

Silke & Hannes nemen ons, aan de hand van een fotoreeks, mee op reis naar het eiland door verleden en heden.

Marijn Graven
2020

Marijn Graven

Brief aan de toeschouwer - ode aan de verveling

Lieve Festival Cement (in Isolement) bezoeker,
Nog maar een paar dagen geleden wilde ik jullie overstelpen met inspiratiebronnen voor lichaam en geest, als eerste hulppakket in woelige tijden. Voornamelijk online bronnen. Inmiddels merk ik dat het aanbod groot is, veel wordt online gedeeld, online aangeraden en beschikbaar gesteld. Zo ook deze brief aan jullie. 

 

Hélène Vrijdag & Timo Tembuyser
2020

Hélène Vrijdag & Timo Tembuyser

La Loba - Four Manifesto’s

(ENGLISH BELOW)

Hélène Vrijdag en Timo Tembuyser gaan vandaag niet in première met ‘La Loba’, een opera- en oerduet voor de herrijzenis van man en vrouw. Vanuit hun huis zijn ze nog steeds op zoek naar een nieuwe mythe. Vanaf vandaag zullen hier, de komende dagen, vier kleine manifesten verschijnen.

Kettingbrieven uit De Werfplaats
2020

Kettingbrieven uit De Werfplaats

Ontmoeting zonder elkaar ooit tegen het lijf te zijn gelopen

De Werfplaats is een experimenteerruimte waarin een losse coalitie van makers, die elkaar nog niet kennen, uit verschillende disciplines samenkomen. In de vijfde editie van deze multidisciplinaire werkplaats ontvangen we dit jaar: Celine Daemen, Lucas Devroe, Renée Goethijn, Oona Libens en Salomé Mooij. Voor Festival Cement in Isolement hebben zij ervoor gekozen om elkaars praktijk door middel van kettingbrieven te bevragen

Andreas Hannes
2020

Andreas Hannes

Huppel tutorial

Op zoek naar een manier om actief te blijven? Probeer huppelen eens! Andreas Hannes helpt je in deze tutorial graag op weg en geeft je alle do's en dont's van het huppelen. Happy skipping!

Zarah Bracht
2020

Zarah Bracht

Beste jij, in de isolatie met mij

Op 27 maart was het Wereldtheaterdag. Het was ook de dag dat Zarah Bracht, theatermaker bij Productiehuis Theater Rotterdam, bij ons in première zou gaan met haar voorstelling Being wrong and how to admit it. 
Zarah schreef ter gelegenheid van deze vreemde theaterloze Wereldtheaterdag een stuk over ons leven in isolatie, chaos en orde. Een boodschap aan de wereld in het algemeen, en aan de theaterwereld in het bijzonder.

Florian Hellwig en Joost Segers
2020

Florian Hellwig en Joost Segers

Lecture over woede

Voor BLOK Cement in Isolement gingen Florian Hellwig en Joost Segers, beide dramaturg en lesgever, in gesprek met elkaar over WOEDE. 

Cherish Menzo
2020

Cherish Menzo

Favoriete hip-hop videoclips aller tijden

Voor het online Festival Cement heeft Cherish Menzo een speellijst gemaakt van haar favoriete hip-hop videoclips aller tijden. 

Gedicht over Niets, door Coen Cornelis
2020

Gedicht over Niets, door Coen Cornelis

Geschreven bij 'Niets krijgt ruimte' van Bram van Helden & Jeroen Offerman

Gedicht over niets. Geschreven bij niets krijgt ruimte van Bram van Helden & Jeroen Offerman
Door Coen Cornelis.

Elianne van Elderen
2020

Elianne van Elderen

Coronagedicht

Gedicht bij Festival Cement in Isolement wegens het Corona-virus       
Elianne van Elderen

Het Pijpcollectief
2020

Het Pijpcollectief

De wereld heeft ons failliet verklaard

Hoe ga je om met moeilijke situaties, zoals die waarin we ons allemaal nu bevinden? Hoe voel je je goed en nuttig, ook als er geen werk is? Hoe handel je vanuit wat goed is voor een ander? Allemaal vragen die de afgelopen dagen door de hoofden van Het Pijpcollectief spookten. Daarom belden ze hun moeders voor advies. Voor hoopvolle, moederlijke tips van 'ervaringsexperts in thuiszitten'.

Dag Dramaturgie - Ira Brand
2020

Dag Dramaturgie - Ira Brand

De veranderlijke positie van het publiek

We vroegen voor de Dag Dramaturgie aan een dramaturg, een maker en een programmeur ieder 10 statements over het hoe en het waarom van de veranderende rol van het publiek. Ze gaan in op nieuwe publieksbenaderingen en onderzoeken welke mogelijkheden en beperkingen ze bieden. Vandaag geven we het woord aan Ira Brand, schrijver, maker en performer. In de voorstelling Ways to Submit nodigt ze haar publiek op het podium uit om met haar in gevecht te gaan. 

Dag Dramaturgie - Jolie Vreeburg
2020

Dag Dramaturgie - Jolie Vreeburg

De veranderlijke positie van het publiek

We vroegen voor de Dag Dramaturgie aan een dramaturg, een maker en een programmeur ieder 10 statements over het hoe en het waarom van de veranderende rol van het publiek. Ze gaan in op nieuwe publieksbenaderingen en onderzoeken welke mogelijkheden en beperkingen ze bieden. Vandaag geven we het woord aan Jolie Vreeburg, programmator bij Theater Kikker in Utrecht.

Dag Dramaturgie - Elowise Vandenbroecke
2020

Dag Dramaturgie - Elowise Vandenbroecke

De veranderlijke positie van het publiek

We vroegen voor de Dag Dramaturgie aan een dramaturg, een maker en een programmator ieder 10 statements over het hoe en het waarom van de veranderende rol van het publiek. Ze gaan in op nieuwe publieksbenaderingen en onderzoeken welke mogelijkheden en beperkingen ze bieden. Vandaag geven we het woord aan Elowise Vandenbroucke. Elowise werkte als dramaturge voor onder andere Heike Langersdorf, Rita Hoofwijk en Francesca Lazzeri.

Twee films rondom het werk van Bram van Helden & Jeroen Offerman
2020

Twee films rondom het werk van Bram van Helden & Jeroen Offerman

Oneindigheid, de tijd en willen verdwijnen

We presenteren twee films rondom het werk van Bram van Helden en Jeroen Offerman.
Een close-up van een element uit Future Zen Garden van Bram en de film The Great Escape van Jeroen.

Piet van Dycke
Dans
2020

Piet van Dycke

Acrobatieregistratie

Performers Cal Courtney en Samuel Rhyner zouden, in een choreografie van Piet Van Dycke, tijdens de opening van Cement al klauterend en klimmend elk hoekje van het Festivalhart in het Werkwarenhuis hebben verkend. Dat ging helaas niet door, maar gelukkig hebben we de (repetitie)beelden nog!

Cement in Isolement boekentips
2020

Cement in Isolement boekentips

Door Zarah Bracht, Het Pijpcollectief, Leonie Clement & Francesca Lazzeri

Komen de muren op je af en kun je wel wat inspirerende boekentips gebruiken? In samenwerking met Babel Den Bosch vroegen wij de makers van Cement 2020 naar boeken waaruit zij inspiratie putten.

In je uppie naar het danscluppie
2020

In je uppie naar het danscluppie

Door Club W Tramkade Pinkbox, Kool DJ Mace (Fremdtunes), MoOv (Lucas Devroe), Alienated/Kelly Vanneste en Tessel Schmidt

Op 28 maart sloten we Cement in Isolement af zoals we normaal ook het festival afsluiten: met een feestje. Alhoewel, wel Ietsje anders dan normaal: In je uppie naar het danscluppie!
 

Dit was Cement in Isolement 2020
2020

Dit was Cement in Isolement 2020

Een woord van dank

Met heel veel plezier maakten we deze troost versie van Festival Cement. Volgend jaar hopen we jullie allemaal te treffen in 's-Hertogenbosch van 19 t/m 27 maart 2021.