Werkplaats van de Woestijne & Jurrien van Rheenen
Keer terug naar overzicht
Vooronderzoek / Het Fundament / Cement Coproductie

Werkplaats van de Woestijne & Jurrien van Rheenen

Het gewicht van een gedachte (vooronderzoek)

Het gewicht van een gedachte is een gezamenlijke oefening in luisteren, waarin de deelnemer zich in stilte tot de onuitgesproken gedachten van de ander verhoudt. Twee op de tien mensen krijgt te maken met een (klinische) depressie. Het project concretiseert deze cijfers: wat gebeurt er met het onderling contact als we vanuit deze cijfers naar elkaar kijken? 

Op Cement 2022 doen de makers publiekelijk vooronderzoek voor dit werk.

 

Deelnemers nemen plaats tegenover elkaar. Terwijl ze elkaar in de ogen kijken spreekt de stem uit welke gedachten de ander mogelijk heeft op dat moment. De stem doet een voorstel: wat als ik alle zware gedachten die ik normaal voor mezelf houd, hier nu uit zou spreken? Meer nog dan een verkenning van zware gedachten, is het werk een verkenning van weerstand. Waarom kunnen we sommige gedachten maar moeilijk toelaten, laat staan uitspreken?
Jurrien van Rheenen creëert in haar werk een balans tussen artistiek hoogwaardig en maatschappelijk theater. Zij werkt vanuit de noodzaak om enerzijds misstanden in onze maatschappij aan te kaarten en anderzijds het publiek te activeren om de samenleving ook daadwerkelijk te veranderen. Het integreren van de ervaringen van het publiek staat centraal in Jurriens werk.
Werkplaats van de Woestijne smeedt levensvragen om tot denkervaringen. Dit is een ervaring die je dwingt op zoek te gaan naar jouw antwoord op een grote, onmogelijke vraag. Doel is om ook politieke onderwerpen af te pellen tot existentiële vragen; om te kunnen veranderen moeten we meer over onszelf nadenken.
Werkplaats van de Woestijne was eerder te zien op Cement met Voor we mensen werden, Kind komt kamer binnen, In order of disappearance en Oxygen Debt.

Dit is een vooronderzoek. Wil je proefpubliek zijn? Stuur dan een mail naar kassa@festivalcement.nl en geef duidelijk aan op welke datum en tijd je graag mee komt testen. NB: het vooronderzoek van 23 maart zit vol.

Credits:
Regie & concept: Jurrien van Rheenen & Bart van de Woestijne
Dramaturgie: Maarten Bos
Productie: Nikita Oldert
Zakelijk leiding: Joanneke van de Woestijne

 

 

Dit is een vooronderzoek. Wil je proefpubliek zijn? Stuur dan een mail naar kassa@festivalcement.nl en geef duidelijk aan op welke datum en tijd je graag mee komt testen.

Over Bart van de Woestijne

Bart van de Woestijne is schrijver, theatermaker en filmmaker en werkt onder de naam Werkplaats van de Woestijne.

Over Bart van de Woestijne