Keer terug naar overzicht
Performance

Rita Hoofwijk

A Way of Seeing

John Berger legt in zijn ‘Ways of Seeing’ bloot dat het waar en wanneer we iets zien van invloed is op wat we zien. A Way of Seeing van Rita Hoofwijk vormt een onderzoek naar de context van het kunstbezoek. Hoe kwam een bezoeker er terecht, hoe gaat iemand er vandaan? 
Ongepland vergezelt Rita een toeschouwer bij het bezoeken van enkele voorstellingen op Expeditie Cement. Ze spreken elkaar voor en na het kijken.

Deze ontmoetingen resulteren in teksten, waarin Rita niet over de voorstelling zelf schrijft, maar wel over een deel van de context van het bezoek. Deze bezoeken samen, op verschillende locaties en van verschillend werk, vormen een verzameling van ways of seeing en geven een beeld van de manier waarop kunst wordt gezien. Hieronder lees je ze allemaal!

7 augustus 2021, Theaterfestival Boulevard 
A Way of Seeing: Born to Protest, Joseph Toonga

8 augustus 2021, Expeditie Cement x Theaterfestival Boulevard
A Way of Seeing: A MA ZON EN, Marijn Graven
12 augustus 2021, Theaterfestival Boulevard
A Way of Seeing: REGENBOOG, Benjamin Verdonck / Lucas van Haesbroeck / Toneelhuis
13 augustus 2021, Theaterfestival Boulevard
A Way of Seeing: ELIZABETH GETS HER WAY, Jan Martens / GRIP
14 augustus 2021, Expeditie Cement x Theaterfestival Boulevard 
Oxygen Debt, Werkplaats van de Woestijne

Meer informatie
De eerste A Way of Seeing ontstond op het TheaterFestival in Brussel, het idee ervan ontstond echter voor Festival Cement in Isolement.

Rita Hoofwijk (1994) is een Nederlandse kunstenaar. De aanleiding voor haar werk komt telkens voort uit een specifieke locatie of context. Het werk zelf materialiseert zich in verschillende vormen, van ruimtelijke interventies en installaties tot audio, tekst. Het verkent de mogelijkheden van de omgevingen waarin het zich bevindt, dan wel mentaal, dan wel fysiek en lijkt te vragen om een heroverweging van een (eerste) observatie. Wat ontstaat is een verzameling aan werk van verschillende vorm en schaal, dat soms maar één keer kan plaatsvinden en een andere keer enkel bestaat in de herhaling.