Het Fundament - March 2022

Het Fundament - March 2022

From 21 to 26 March 2022 we organized Festival Cement: Het Fundament, in which we presented the work of nine makers. Within the context program we also talked about the question: 'What does the theater of the future look like?'

Arjuna Vermeulen
Dans / maker bij PLAN Brabant / Language no Problem

Arjuna Vermeulen

Paradigm

Wat als liefde en haat geen tegenpolen zijn, maar uit dezelfde kracht komen? Wat als het ene slechts de schaduw is van het andere? Dat is wat Paradigm op een fysieke manier onderzoekt. De lichamen van dansers Shailesh Bahoran, Patrick Karijowidjojo en Keshaw Manna bewegen in een eindeloze wisselwerking van duwen en trekken, breken en helen. Met hiphop en breakin' als taal, rauw en ritmisch. Een gesprek waarin geen woorden nodig zijn.

Een paradigma is een kader waarin we de wereld begrijpen. Maar wat als dat wankelt? In het schijnsel van bewegende lijnen en op de pulserende klanken van adem, ritme en stilte, kantelt de perceptie. Haat en liefde worden geen uitersten, maar schakeringen binnen één vloeiende beweging. Paradigm is geen conclusie, maar een uitnodiging: kijk, herken en kantel mee.

Ezra Veldhuis & Bosse Provoost
Multidisciplinair / English Spoken / work in progress

Ezra Veldhuis & Bosse Provoost

a pulse with no body a sun with no sky

Wat droomt een rat? Kent een spons het verschil tussen zichzelf en de wereld? Ga liggen en laat je dagelijkse modus van kijken en denken los. Kun je de wereld heel even ervaren voorbij je eigen lichaam?

Onder een boog van licht midden in de zaal word je uitgenodigd om je open te stellen voor onverwachte verbanden tussen lichtvlekken, geluidsflarden, lichamen en apparaten. Een stem voert je mee naar manieren waarop andere levensvormen de wereld ervaren. Want ondanks onze verschillen rijmen onze lichamen wel met elkaar. 
 
Frederico Araujo
foto Frin Platteeuw
Performance / Nederlandse première / English Spoken

Frederico Araujo

SHARK

Een uur lang houden twee spelers een volleybal hoog. Als een metafoor voor het leven en theater. Al rallyend in een match onderzoeken ze vragen rond grenzen in de maatschappij zoals immigratie, identiteit en anders zijn.

Hoeveel pas je je aan om deel te zijn van “een nieuw team”? Is de moeite die ze doen genoeg om hun doel te halen? In hoeverre overlapt performativiteit in theater en sport? Zijn ze spelers of performers? Hoe meer tijd verstrijkt, hoe vermoeider de lichamen raken van hun inspanningen om de bal maar in de lucht te houden. SHARK is een onderzoek op het snijvlak van sport, performance en theater.
 
Gerben Vaillant en Fleur van den Berg
foto Lonneke van der Palen
Performance / English Spoken

Gerben Vaillant en Fleur van den Berg

on smoke and airconditioning

Misschien is dit juist het ding met personage A en personage B: dat ze niet zoveel te zeggen hebben. Personage A ontmoette ik ooit toevallig op een feestje - eigenlijk best een saaie guy. Voor B werkte dat anders. Een paar diepe ademhalingen en hij bestond — rusteloos en levendig. Nu ze hier zijn, houden ze me 's nachts wakker met al hun details. Ik vraag me af waar ze heen gaan en hoe ze aan al dat leven zijn gekomen.

on smoke and airconditioning is een wankel verhaal—een fictie die trillend tot leven komt en weer sterft—verteld door vertellers die zich hechten personages die geen duidelijke bestaansreden hebben. Het is een voorstelling die danst met de noodzaak om fictie te maken. Een voorstelling die soms de levendige details interessanter vindt dan hun rol in het narratief. Maar vooral is on smoke and airconditioning een studie naar a sense of life.
Heintz & Kop
Performance / Doorlopend / maker bij PLAN Brabant / Language no Problem

Heintz & Kop

Lift Off

Sinds het begin der tijden staren we naar de sterren, op zoek naar betekenis, perspectief, en onze plek in het heelal. Maar wat als je niet omhoog hoeft te kijken om dat gevoel van oneindigheid te ervaren?

In deze grote kleine ruimtereis nemen we je mee langs Orion, de Grote Beer en Cassiopeia—een choreografie van sterrenbeelden die je leidt naar de rand van ons zonnestelsel. In Lift Off onderzoeken we hoe we die overweldigende grootsheid kunnen oproepen in een kleine, alledaagse ruimte zoals een lift. Een plek waar je normaal gedachteloos instapt, verandert in een lanceerplatform voor verstilling en verwondering. 
Hélène Vrijdag
foto Mark Bolk
Muzikale performance / English Spoken / Gebruik stroboscoop

Hélène Vrijdag

my sweet nasty lunacy

my sweet nasty lunacy is een muzikale ode aan de hysterische vrouw. Met hyperpop bangers geeft Woman Folly een show voor the girls, the gays, the en the theys. In een arena van bewegend licht en concertconventies krijg je soft setlist from sweet sweet hell.

Woman Folly, het alter ego van Hélène Vrijdag (STUDIO SIBLING), is een queer en feministisch antwoord op het personage Vrouwe Zotte uit het boek Lof der zotheid van Erasmus. Ze draait het vrouwonvriendelijke beeld van hysterie om en belichaamt dwaasheid op haar eigen queer manier. In plaats van zot of zwak is Woman Folly vooral klaar met het patriarchaat: “Am I mad, or am I just angry?” 
Lotte Boonstra
foto Simon Van Looveren
Multidisciplinair / Doorlopend / maker bij PLAN Brabant / Première / Cement Coproductie / Language no Problem

Lotte Boonstra

MAN MADE MASS

In deze museale choreografie worstelen twaalf personen tussen de 10 en 73 jaar zich door de grootsheid van menselijke creaties. Ze zitten vast in stukken beton, vergroeien met hopen zand en dragen stukken aardkorst mee. Hoe verhouden onze lichamen zich tot de massa die ons omringt?

MAN MADE MASS is een levende expositie, een choreografie van mensen en sculpturen. We zien de mens die vastzit en op zoek gaat, vernietigt en creëert, ploetert en zorg draagt. Een monumentaal werk dat de immense impact van de mens op aarde thematiseert maar tegelijkertijd een intiem portret is van het menselijk bestaan. 
Marius Lefever, Senne Vanderschelden en Jef Van der Burght
Bert Duerinck/De Grote Post
Objecttheater / Nederlandse première / Language no Problem

Marius Lefever, Senne Vanderschelden en Jef Van der Burght

Silly Symphonies

Van crashende auto’s tot neerdwarrelende parachutisten en van zinkende vissers tot vallende vogels: Silly Symphonies laat werelden ontstaan en vergaan, alleen met geluid.

Drie spelers maken live geluidseffecten – ook wel bruitage of foley genoemd – en creëren daarmee telkens opnieuw scènes waarin alles anders loopt dan verwacht. Zonder woorden, met alledaagse objecten en een flinke dosis verbeelding, geven ze vorm aan onvoorspelbare eindes. Lichtvoetig, speels en zonder het donker uit de weg te gaan, brengt Silly Symphonies een ervaring die voor alle leeftijden iets te ontdekken biedt.

Silly Symphonies is voor iedereen vanaf 10 jaar.
 
Maxime Dreesen
foto Olympe Tits
Theater / maker bij PLAN Brabant / English Spoken

Maxime Dreesen

PEEKABOO

Hoe zou je leven eruit zien als je je seksualiteit opnieuw kon onderzoeken in de publieke ruimte? PEEKABOO is een visioen waarin de wereld een seksspeeltuin is. Een wereld waarin muziek, hypnose, drag, tekst en dans samenkomen.

Dit universum verbeeldt nieuwe manieren van contact via ‘cruising’: het zoeken van vluchtige, seksuele contacten in de buitenlucht. Maxime Dreesen benadert dit fenomeen als het verdwalen in een web van experimentele relaties en onverwachte ontmoetingen. Nieuwsgierigheid en opwinding vormen de rode draad door dit verhaal, dat kinky comedy, campy musical songs en intieme ASMR samenbrengt in een dromerig, teletubbie-achtig landschap.