BRAM VAN HELDEN (2022)

BRAM VAN HELDEN (2022)

Bram van Helden (1988) is in 2011 afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg en in 2016 aan de Master Muziektheater T.I.M.E.(This Is Music-theatre Education) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag/De Veenfabriek in Leiden.

Kenmerkend voor het werk van Bram is dat niet de mens maar een object of fenomeen centraal staat.

Bram geeft steeds een andere vorm aan zijn werk. Hij wisselt tussen het maken van theater, performances, installaties en exposities. Vaak staat het op theatrale wijze leven inblazen van objecten centraal.
Bijvoorbeeld in de groeiende reeks Future Zen Garden, waarin plastic organismes de performers zijn. De plastic organismes ontstaan in een technische zoektocht naar materiaal, mechanica en robotica. Voor dit technische proces werkt Bram samen met Thijn Kolk, alumnus van de Technische Universiteit Eindhoven.

Bram zoekt gericht interdisciplinaire samenwerkingen op. Zoals de samenwerking met muziektheater-maker Karlijn Hamer. Samen ontwikkelde ze bij Het Laagland de 1+ voorstelling Woosh!, die in 2020 door Nederland en België tourde. Met kunstenaarsgroep Zuiderlink veranderde hij eind 2019 een woonhuis tot museum. Met beeldend kunstenaar Jeroen Offerman werkte hij begin 2020 aan de performance Niets Krijgt Ruimte, die vanwege corona niet te zien was bij Festival Cement. In februari 2021 verhuisde Niets Krijgt Ruimte vanuit Festival Cement naar de Grasso fabriek in Den Bosch.

In de zomer van 2020 creëert Bram samen met Theater De Nieuwe Vorst I open at the close, een overgangservaring tussen lege en volle zaal.
De afgelopen jaren was het werk van Bram o.a. te zien op Theaterfestival Boulevard, Festival Cement, Dutch Design Week, Over het IJ festival, Festival Twee Turven Hoog en Theaterfestival De Parade.

In 2022 maakt Bram zijn eerste Cement Productie: Bram vindt Ruimte.

meer over Bram
1247

Bram vindt ruimte

In Bram vindt ruimte neemt Bram van Helden het publiek mee naar een plek van rust en aandacht. Naar een verbeelde kamer uit Japan, waar hij graag zou willen zijn en soms voor heel even is. Naar een kamer die zichzelf opbouwt en waarin je kan verdwijnen.
1200

Gat in de Ruimte (2021)

Jeroen Offerman en Bram van Helden vroegen zich af wat er gebeurt wanneer ze, nu veel tot stilstand is gekomen, toch een volwaardig project zouden afronden. Voor wie maak je het werk wanneer je geen publiek kan uitnodigen?
1152

Oneindigheid, de tijd en willen verdwijnen (2020)

In het kader van Cement in Isolement presenteerden we twee films rondom het werk van Bram van Helden en Jeroen Offerman. Een close-up van een element uit Future Zen Garden van Bram en de film The Great Escape van Jeroen.
1138

Gedicht over niets

Gedicht over niets. Geschreven bij niets krijgt ruimte van Bram van Helden & Jeroen Offerman Door Coen Cornelis.
1090

Plasticville (2019)

Plasticville is een tuin om doorheen te dwalen, om in plaats te nemen en om in te vertragen. De tuin is de leefomgeving van verschillende plastic organismes en bied een plek voor de bezoeker om zich te verwonderen.
1088

‘Je moeten erop leren vertrouwen dat de kijker meegaat in wat je mooi vindt'

Een dubbelinterview met Bram van Helden & Lize Pede.