SLUMBER

SLUMBER

SLUMBER: verken 'het woordeloze'

We onderzoeken bij Festival Cement samen met makers én publiek wat de impact van het werk van nieuwe makers op de toeschouwer kan zijn. En wat blijkt, is dat het voor veel toeschouwers een uitdaging is om woorden aan een ervaring te hangen (lees daarover meer onderaan deze pagina). We zien vaak dat de toeschouwer denkt dat ze het werk moeten ‘begrijpen’. Dit leidt tot onzekerheid, snelle conclusies en beknopte oordelen.

Daarom ontwikkelen we SLUMBER: een ode aan de persoonlijkheid en subjectiviteit van een kunstervaring. Deze digitale compagnon vergezelt de toeschouwer bij een bezoek aan theaters of musea. Het zorgt ervoor dat je deze ongestoord kan ondergaan en biedt naderhand handvatten om ‘het woordeloze’ te verkennen. Op interactieve en speelse wijze verbeeldt SLUMBER jouw persoonlijke ervaring en verleidt het je nog even te sluimeren, te reflecteren, je ervaring te delen of te archiveren.

Wat SLUMBER precies wordt, is nog niet duidelijk. In het najaar van 2022 begonnen we aan de Art-up incubator: een traject voor organisaties die op een innovatieve manier het bereik, de impact en de duurzaamheid van kunst & cultuur willen vergroten. Tijdens de incubator kregen we de kans om vier maanden lang in een pressure cooker de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van SLUMBER.

Lees ons interview over de Art-up incubator

De voorloper van SLUMBER: Impact lab

In de zomer van 2022 deden we al een eerste experiment voor SLUMBER. Tijdens Festival Boulevard richtten we een Impact Lab in, waarin we met behulp van AI de publiekservaringen bij bepaalde voorstellingen in kaart brachten. Want waar woorden tekortschieten, kunnen beelden soms overstijgen. Het gezegde dat een foto meer zegt dan 1000 woorden is er natuurlijk niet voor niets.

En de resultaten, die zeggen misschien wel meer dan 1000 woorden. Zeker omdat ze voor ons weer een vertrekpunt voor SLUMBER vormden. Vanuit hier zijn we verder gegaan met de ontwikkeling van een digitale compagnon.

Woordenboek

Ons eerste experiment/idee om impact te vangen was een woordenboek.

Kun jij jouw theaterbeleving in woorden vertalen? Welk woord zou jij kiezen om te omschrijven wat een voorstelling met je deed?

Gezamenlijk zoeken we naar een nieuwe taal. Met jouw hulp stellen we een impact woordenboek samen. Welk bestaand, zelfbedacht of ondergestoft woord mag volgens jou niet ontbreken als we praten over wat theater teweegbrengt?

Hieronder vind een een deel van de aangeleverde woorden.

Dit experiment leverde naast mooie woorden en betekenissen ook het inzicht op dat hetgeen wat je tijdens een voorstelling/kunstbeleving ervaart niet altijd in woorden te vangen valt. Daar vanuit zijn is het Impact Lab ontstaan. En daar vanuit weer SLUMBER.

Aha

Een moment waarop ik een Aha ervaarde. Waarop ik een inzicht kreeg. Het was heel magisch maar ik zag dat ik er aan mee kon doen.

Behoren

Dat doet goede kunst volgens mij altijd wel, het gevoel geven van: Daar wil ik onderdeel van zijn, daar wil ik bij zijn of daar wil ik mee geassocieerd worden, of dat hoort bij mij.

Dat wat achter blijft

In mijn fantasie is impact iets wat achter blijft na het zien van een kunstwerk of van het hebben van een ervaring. (Dat hoeft niet alleen in kunst context te zijn) Dat wat achterblijft dat is voor iedereen anders en is transformatief. Dat kan iets anders worden doordat mensen erover vertellen of het met zich mee dragen wordt het iets op zichzelf staand en brengt het iets anders teweeg.

Golven

Bij een popconcert zie je de impact van een kunstervaring het beste, je ziet hoe het golft door de ruimte. Die ervaring van hoe je daardoor wordt meegenomen of je nu wil of niet, dat kan theater ook doen. Ook in hele kleine zaaltjes, ook met heel weinig mensen.

Hyperpersoonlijk

lk moet buiten het residu blijven. Het moet hyperpersoonlijk blijven. En dat is hartstikke onhandig want er valt dus heel weinig aan te meten want dat is super subjectief.

LICHT GEVEN

Impact : Ik geef hier licht van

Magie

Iets wat je jezelf niet had kunnen voorstellen, iets dat niet in je eigen hoofd gebeurd.

Vindingrijk

Het betekent van niets iets maken, samen spelen, een nieuwe wereld creëren. Poëzie ervaren aan tafel.