TAAT
Keer terug naar overzicht
Theater

TAAT

SPEEL KHOR II

Het discipline overschrijdende gezelschap TAAT (theatre as architecture architecture as theatre) bestaat uit theatermaker Gert-Jan Stam en architect Breg Horemans. In zijn projecten gaat TAAT uit van de principes van het DIY-theater, waarbij architectuur en theater elkaar versterken en het onderscheid tussen toeschouwer en acteur zo veel mogelijk verdwijnt.

In 2012 maakte TAAT voor de Floriade in Venlo de installatie KHOR I. Op 40 houten ‘tekstwielen’ was een theatertekst te lezen door vier personen. Met minimale instructies werd het publiek uitgenodigd om het stuk zelf te spelen. Eenmaal begonnen, kon de tekst oneindig verder worden gelezen zodat een soort meditatieve rondedans rond de installatie ontstond.

Vorig jaar presenteerde TAAT de plannen voor KHOR II tijdens de pitch voor de Dioraphte Stimuleringsprijs 2014 op Festival Cement, en won. De jury noemde de plannen spannend en innovatief. Ze kwalificeerde het project zowel als een kunstwerk als een sociaal experiment: "We zijn heel benieuwd hoe dit sterke concept in een reële gebeurtenis verandert." In totaal bestaat KHOR II uit drie onderdelen: BOUW (1), SPEEL (2) en DEEL (3). In BOUW verschijnt als uit het niets als een enorm bouwpakket op een stadsplein. In DEEL richt TAAT de aandacht op het plein als sociaal, economisch en politiek centrum. Daarbij wordt actief met de gemeenschap gezocht naar nieuwe vormen, ideeën en impulsen. 

Op Festival Cement is SPEEL KHOR II te zien, waarin architectuur en theater samenkomen in een Doe-het-zelf-theaterstuk.

TAAT wil met KHOR II de maatschappelijke waarde van het centrale plein op theatrale wijze aan de orde stellen als tegenhanger van de ‘virtualisering’ van de samenleving. Ideeën met betrekking tot ‘shared economy’, ‘directe democratie’ en ‘ownership’ staan daarbij centraal.

Op zaterdag 21 maart is Hans Venhuizen onze gastkijker. Na de voorstelling van 17:00 uur schuift hij aan bij De Nazit. 

De presentatie van SPEEL KHOR II in Den Bosch wordt mede mogelijk gemaakt door Jheronimus Bosch 500.