Keer terug naar overzicht
Contextprogramma

Meetup

De impact van impact

Met o.a.: Andreas Linnet Jessen (Seismonaut Kopenhagen), Maaike Verberk (DEN), Emke Idema, Joey Schrauwen, Rita Hoofwijk, Teletext en Hanka Otte (RUG) 

Impact. Het is een term die ons al een aantal jaar om de oren vliegt. Maar wat bedoelen we met dat woord? Praten we wel over hetzelfde als we dit begrip gebruiken? Welke invloed heeft de term in de praktijk en op het werk van makers van nu? Wat leren we van ons publiek over de impact van theater?

Festival Cement onderzocht de afgelopen vier jaar van alles over impact. Tijdens deze Meetup nemen we je mee in ons onderzoek. We nodigen jou graag uit om samen met ons en een aantal inspirerende gasten in het onderwerp te duiken. Want wat blijkt? Het gezamenlijk zoeken naar wat impact voor jou persoonlijk betekent, biedt méér inzicht en waarde dan de poging om impact objectief te meten. Er is geen formule voor het begrijpen van de impact van kunst. Impact maken is een proces.

Het programma van de Meetup bestaat uit drie delen:

Deel 1: De impact volgens makers
Een aantal aan het Impact-onderzoek verbonden (theater)makers nodigt je uit: tijdens een workshop leer je door hun ogen naar impact kijken. Wat betekent een verschil maken volgens een kunstenaar? Hoe werk je daarheen? Welke ruimte is daarvoor nodig? Welke beweging breng je op gang? Je kunt in dit deel aansluiten bij Emke Idema, Joey Schrauwen of Rita Hoofwijk die ons via hun eigen maakpraktijken in contact brengen met het begrip impact. 

Deel 2: Werken met impact
Na de workshop heb je de keuze om met experts uit het werkveld in gesprek te gaan over impact, of een presentatie te volgen.
Je kan daarvoor bij Maaike Verberk van kennisinstituut DEN terecht, zij werkt al jaren volgens het Impact Playbook en deelt met deze benadering een vertrekpunt om verandering eigen te maken. Onze internationale gast Andreas Linnet Jessen komt uit Denemarken om te vertellen hoe onderzoeksbureau Seismonaut musea en theaters helpt om impact te meten en te evalueren. Daarnaast komt onderzoeker Hanka Otte van de Rijksuniversiteit Groningen spreken over de eigenheid van de culturele sector en doet aan de hand van twee voorbeelden de oproep om ruimte te maken voor reflectieve verbeelding.

Deel 3: Informele ontmoeting & voorstellingsbezoek
Tenslotte is er natuurlijk ook ruimte voor een klein feestje: we sluiten de dag af met een borrel en een gezamenlijk bezoek aan de voorstelling Instead of Doing Nothing van Nona Buhrs en Dries Gijsels.

13.00 - 13.30u Inloop
13.30-  16.30u Meetup
17.00 - 18.30u Voorstellingsbezoek

Entree (inclusief borrel & voorstelling): €20,- / Studenten en CJP: € 15,-

Ons Impact-onderzoek kwam tot stand met steun van Stichting DOEN/VriendenLoterij Fonds en Fonds Podiumkunsten en werd geïnspireerd door alle deelnemende makers, publiek en partners.