JELLE HUIZINGA (2024)

JELLE HUIZINGA (2024)

Jelle Huizinga studeert in 2024 af aan de Perfomance opleiding in Maastricht.  Hij heeft twee jaar acteursopleiding gestudeerd op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en een jaar docent Theater in Zwolle. Jelle is onderdeel van Kollektief op Kracht. 

Voor zijn afstuderen én voor Festival Cement 2024 maakt Jelle de voorstelling ZUCHT.

Definitie 1: een diepe uitademing die meestal een emotie uitdrukt. Bij zucht neemt de spanning van de spieren in de longwand ineens sterk af, waardoor de longen sterk in volume afnemen. “Een zucht van verlichting”.
Definitie 2: een term die wordt gebruikt als benaming van een onbedwingbare drang dat duidt op verslaving. ‘Zucht hebben naar’ ..

In deze muzikale performance doet Jelle Huizinga een poging tot het invoelbaar maken van de drang om te gebruiken en portretteert hij een zelfdestructief mens in een zoektocht naar verlossing.

In zijn onderzoek laat hij zich inspireren door experimentele HipHop, Postpunk en zijn persoonlijke ervaring met het onderwerp. Hij is opzoek naar een mengvorm van deze muziekgenres en kwetsbaarheid binnen de hardheid en adrenaline die zijn performances opwekken.

Jelle maakte in het begin van zijn repetitieperiode in Den Bosch geluid en muziek in de WillemTwee studios en maakt vervolgens de voorstelling. Hierin wordt hij ondersteund en begeleid door Boris de Klerk. Regie en licht worden gedaan door Erasmus Mackenna en Maarten van Hinte zal Jelle begeleiden in het schrijven van de teksten.

In zijn onderzoek staat het performatief maken van zijn muziek centraal. Jelle maakt al langere tijd muziek maar heeft nog niks uitgebracht omdat voor hem de live performance van muziek centraal staat. “Het is mij nog niet gelukt om wat er live gebeurd in een ontmoeting met het publiek op eenzelfde manier online te communiceren. En misschien kan dit ook niet.” Ditmaal zal Jelle ook toewerken naar het uitbrengen van de muziek die hij voor zijn performance maakt en hij ziet dit als zijn eerste Opus. “Alle dingen die ik heb gedaan en onderzocht, van het optreden tot het leren maken van muziek en het schrijven van de teksten komen hopelijk samen in een nieuwe mengvorm en zal een resultaat zijn van het proces als mens en daardoor direct ook als kunstenaar waar ik de afgelopen paar jaar doorheen ben gegaan.

2732

ZUICHT

Een diepe uitademing, of een onbedwingbare drang die duidt op verslaving - dat is zucht. In een muzikale mix van rap en postpunk gaat maker Jelle Huizinga op zoek naar kwetsbaarheid te midden van hardheid en adrenaline. In deze muzikale performance van Jelle Huizinga volgen we een zelfdestructief persoon op zoek naar verlossing. Aan de hand van persoonlijke ervaringen maakt Jelle de drang om te gebruiken voelbaar in een bijzondere kruising tussen muziek en performance.
2821

Videoportret Jelle Huizinga

Bekijk het videoportret dat Festival Cement maakte over Jelle.