IRA BRAND (2022)

IRA BRAND (2022)

Ira Brand is een kunstenaar, maker, performer, schrijver en curator. Ze studeerde in 2007 af aan het Dartington College of Arts met een BA in Theatre with Textual Practices, en voltooide in 2019 de masteropleiding bij DAS Theater, Amsterdam, waar ze nu is gevestigd. Haar werk tourde uitgebreid door het Verenigd Koninkrijk en was internationaal te zien in o.a. Malavoadora Porto, Matadero Madrid, Kanagawa Arts Theatre Yokohama, Monty Antwerpen en The Basement Auckland.
Ze is ook een van de co-directeuren van Forest Fringe, een bekroond, door kunstenaars geleid collectief waarmee ze als kunstenaar en curator projecten heeft gemaakt in Edinburgh, Londen, Hong Kong, New York, Auckland, Lissabon, Kanazawa en Salvador da Bahia.
Ira maakt interdisciplinaire live performances: solovoorstellingen, een-op-een-stukken, duetten of participatief werk. In haar werk wil ze een ruimte creëren waarin de dubbelzinnigheden en inconsistenties van het hedendaagse leven kunnen erkennen, die soms makkelijk te missen zijn.

In 2022 maakt Ira de Cement Productie like the party has been cancelled, een reflectie op controle, op jezelf verliezen en op verlangen. Een intuïtieve, meditatieve beeldreis die probeert buiten zijn eigen oevers te treden en de kamer onder water zet. Met jou erin. 

Meer zien van Ira?
1248

like the party has been cancelled

Het feest is afgelast en we blijven thuis. Daarbuiten is het een puinhoop. Deze voorstelling gaat over het willen scheppen van orde in de chaos, en over de orde willen verstoren. Over nieuwe dingen willen bouwen met oude shit. Een collageperformance van versneden lichamen, geënte dieren, halve landschappen, opnieuw samengestelde geschiedenissen, ontlede werelden.
1131

De veranderlijke positie van het publiek

We vroegen voor de Dag Dramaturgie aan een dramaturg, een maker en een programmator ieder 10 statements over het hoe en het waarom van de veranderende rol van het publiek. Ze gaan in op nieuwe publieksbenaderingen en onderzoeken welke mogelijkheden en beperkingen ze bieden. Vandaag geven we het woord aan Ira Brand, schrijver, maker en performer. In de voorstelling Ways to Submit nodigt ze haar publiek op het podium uit om met haar in gevecht te gaan.