Ika Schwander

Ika Schwander

Ika Schwander (b.1999, Luxemburg) is een Frans-Nederlandse performer en regisseur. Ze werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende disciplines. Ze maakt beeldende voorstellingen, films en performatieve installaties, vaak vertrekkende vanuit de transcendentale staat van haar zijn. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, ecologie en de dood.

Ze studeerde Fine Art aan Central Saint Martins in Londen. Daar won ze in 2018 met haar werk cultures of youth de Central Saint Martins London/Paris project gesponsord door Eurostar. Dit jaar studeert ze af aan de performance opleiding van de Toneelacademie van Maastricht. Tijdens haar derde jaar liep ze stage bij Jan Decorte en Sigrid Vinks in het Kaaitheater in Brussel (Jamai je n’oublierai la mort) en bij Benjamin Abel Meirhaeghe in DE SINGEL in Antwerpen (Madrigals).

In 2023 maakte ze bij Festival Cement de voorstelling è vero è vero è vero.

 


 

Meer van Ika zien?

Makersportret Ika

2493

è vero è vero è vero

Vertrekkende vanuit het eeuwenoude verhaal van Judit en Holofernes en vanuit een gewelddadig interpretatie door een schilder met het hoofd van haar verkrachter, vertelt deze beeldende voorstelling over de tijdloosheid van pijn en verzet.
2600

IKA SCHWANDER DEBUTEERT MET VERPLETTERENDE VOORSTELLING ROND SEKSUEEL TRAUMA

‘It’s so much easier to recognise the crying body than the body of the ones that made it cry.’ In haar adembenemende afstudeervoorstelling è vero è vero è vero laat Ika Schwander popcultuur, visuele vervreemding, poëtische teksten en documentaire materiaal door elkaar lopen om het thema van seksueel trauma te belichten.