Het Fundament - March 2022

Het Fundament - March 2022

From 21 to 26 March 2022 we organized Festival Cement: Het Fundament, in which we presented the work of nine makers. Within the context program we also talked about the question: 'What does the theater of the future look like?'

Timo Tembuyser
Koorconcert / Het Fundament / Première / Cement Productie / Language no Problem / Niet rolstoeltoegankelijk

Timo Tembuyser

MISSA MATER SOLA

MISSA MATER SOLA (letterlijk: ‘mis over de eenzame moeder; mis over alleen de moeder’) is een tweede theatrale mis van componist & theatermaker Timo Tembuyser. Na een eerste mis over de zondaar, staat in MISSA MATER SOLA de moederfiguur centraal, geflankeerd door een zeskoppig zonenkoor — zes jongen(s) op weg naar een volwassen stem. In de afwezigheid van de Vader, wordt de Godin na millennia aan vrouwenonderdrukking bij elkaar gezongen.

Mooni Van Tichel
Dans / Het Fundament / Cement Coproductie / Language no Problem

Mooni Van Tichel

Deep Nyx

Deep Nyx is een glitched, gevallen concert. Op een constante drumsoundtrack, wisselt Nyx tussen het bespelen van drums en haarzelf, tussen het vereenzelvigen met Prince en een drumstok. Terwijl het lichaam beweegt tussen object en subject, onderwerpt ze zich aan geweld en afwijzing, sensatie en sensualiteit. Strevend naar extase, met de beperkingen van zelfproductie: elk aspect van Deep Nyx is gemaakt met de handen – drums, dans, geluid.

Ira Brand
Performance / Het Fundament / Première / Cement Productie / English Spoken

Ira Brand

like the party has been cancelled

Het feest is afgelast en we blijven thuis. Daarbuiten is het een puinhoop. Deze voorstelling gaat over het willen scheppen van orde in de chaos, en over de orde willen verstoren. Over nieuwe dingen willen bouwen met oude shit. Een collageperformance van versneden lichamen, geënte dieren, halve landschappen, opnieuw samengestelde geschiedenissen, ontlede werelden.

Bram van Helden
Beeldend theater / Het Fundament / Première / Cement Productie / Language no Problem

Bram van Helden

Bram vindt ruimte

In Bram vindt ruimte neemt Bram van Helden het publiek mee naar een plek van rust en aandacht. Naar een verbeelde kamer uit Japan, waar hij graag zou willen zijn en soms voor heel even is. Naar een kamer die zichzelf opbouwt en waarin je kan verdwijnen.
De voorstelling probeert stap voor stap een beeld waar te maken en dit moment vast te houden. Ondertussen laten de klanken van geluidskunstenaar Mathijs Leeuwis je schipperen tussen de realiteit van de theaterzaal en de droom van een ruimte.