Het Fundament - March 2022

Het Fundament - March 2022

From 21 to 26 March 2022 we organized Festival Cement: Het Fundament, in which we presented the work of nine makers. Within the context program we also talked about the question: 'What does the theater of the future look like?'

Jija Sohn, Aleksandra Lemm and Julia Reist
Performance / English Spoken

Jija Sohn, Aleksandra Lemm and Julia Reist

Landing on Feathers - embodied care-practices

Elmer Kouwenberg raakte 28 jaar geleden verlamd. Zijn zorgteam bestaat uit drie zorgverleners/kunstenaars. Sinds 2021 doen ze samen onderzoek naar zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander.

Drie makers/onderzoekers nemen je mee in de wisselwerking tussen hun achtergrond als dansers en de fysieke dimensie van hun werk met Elmer. In hun werkwijze worden (lichamelijke) beperkingen niet simpelweg ervaren, maar erkend als intrinsiek en onmisbaar onderdeel van het proces. In een intieme setting word je uitgenodigd om je schoenen uit te doen en deel te nemen.

Simon Bus en Evangelos Biskas
Dans / Language no Problem

Simon Bus en Evangelos Biskas

Double Bill

Simon Bus - Febris
Een ode aan koorts. Gedrenkt in zweet zijn koortsdromen beklemmend en bevrijdend. Dit wil je niet meemaken. En toch is daar steeds het verlangen naar nog eens, en nog eens….


Evangelos Biskas - In Between
Evangelos neemt je mee in een droomstaat waar het absurde en het irrationele de stelregels zijn. Waar vervagende maar volhardende herinneringen het uitgangspunt voor zijn dans vormen.
Ika Schwander
Festival / Cement Productie / Language no Problem

Ika Schwander

è vero è vero è vero

Vertrekkende vanuit het eeuwenoude verhaal van Judit en Holofernes en vanuit een gewelddadige interpretatie door een schilder met het hoofd van haar verkrachter, vertelt deze beeldende voorstelling over de tijdloosheid van pijn en verzet.

In è vero è vero è vero wordt de geschiedenis met het nu verbonden. Waar Gentileschi in haar schilderij het hoofd van haar verkrachter af hakte, draagt maker Ika Schwander het tussen haar benen. Ika zoekt naar manieren om een verhaal te vertellen en te archiveren voor de mens over driehonderd jaar.