Werfplaats #9 van start

Werfplaats #9 van startfoto: Ruben Swart

Van 3 tot en met 8 juni wordt er gewerkt tijdens de jaarlijkse Werfplaats. Een week lang experimenteren makers uit verschillende disciplines, waarbij iedere dag één iemand de rest meeneemt in hun eigen onderzoek of vraagstelling.  Een uitgelezen kans om vanuit die verschillende disciplines juist andere werkmethodes, nieuwe zienswijzen en zeker ook elkaar te ontdekken.

De Werfplaats wordt georganiseerd samen met Keep an Eye Foundation. Deze stichting ondersteunt veelbelovend talent op het gebied van kunst en vormgeving. www.keepaneye.nl

De vijf makers zijn:
Roos Bottinga, actrice, theatermaker en toneelschrijver
Anne Meffert, theater- en (audio)documentairemaker
Frederico Araujo, acteur / regisseur
Charlotte Gillain, speler / maker
Cesar Vromman, performer / maker
 

De makers

De makers

Roos Bottinga

Ik ben Roos Bottinga, 25 jaar en woonachtig in Amsterdam. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool en sindsdien ben ik werkzaam als actrice, theatermaker en toneelschrijver. Afgelopen seizoen heb ik mijn debuut gemaakt als theatermaker met mijn voorstelling 'k heb gezongen op mijn moeders begrafenis (en andere dingen waarop je trots kunt zijn)'. Momenteel ben ik aan het schrijven aan mijn eerste toneelstuk voor het Bellevue en het Nationaal Theater met als werktitel: 'Wie was er eerst'. Mijn onderzoek: Het toneelstuk dat ik aan het schrijven ben speelt zich af in een wereld waarin een kip een toneelstuk heeft geschreven. Dieren hebben namelijk verbeeldingskracht en als je je iets kan voorstellen, kan je kunst maken, dacht ik zo. Maar hoe klinkt dat toneelstuk? Hoe klinkt het toneelstuk van een kip? Daar wil ik met mijn mede Werfplaatsmakers een goeie gooi naar doen.
De makers

Frederico Araujo

Ik ben een Braziliaanse acteur met een passie voor theater en woon sinds 2020 in België. Ik ben afgestudeerd in Theaterregie aan het RITCS en tour nu met de voorstelling 'Antigone in de Amazone'/ Milo Rau-NTGent. Momenteel onderzoek ik hoe ik een toneelstuk kan maken voor en met mijn moeder.      Mijn onderzoek: Ik onderzoek tijdens de Werfplaats hoe een bal je artistieke praktijk kan beïnvloeden, hoe biografische herinneringen voorstellingsmateriaal kunnen worden en hoe je relatie met je moeder is (was?).
De makers

Charlotte Gillain

Ik ben afgestudeerd in 2021 aan de Mime opleiding in Amsterdam en werk sindsdien als fysieke speler en maker. Als maker ben ik geïntrigeerd door transformatie en kenmerkt mijn werk zich vaak als fysiek, atmosferisch, ambigue en onderhuids. Met oog op experiment, heb ik als maker een voorliefde voor technologie en film. Mijn onderzoek: Op dit moment doe ik onderzoek naar de ambiguïteit van herinneringen en de beperkte controle die we hebben over hoe we ons leven opslaan. Tijdens de Werfplaats ben ik geïnteresseerd in het uitwisselen van hoe we een herinnering beleven en hoe we ons lichaam kunnen inzetten om deze vraag te verkennen.
De makers

Anne Meffert

Ik ben een theater- en (audio)documentairemaker, in 2021 afgestudeerd aan de Regie-opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Hoe gekker de wereld, des te bruikbaarder voor kunst. Lelijkheid. Het Heelal. Taboes, eerlijkheid. Hoe banger, hoe beter. Veel angst ken ik niet. Geluk gehad. Ontregeling. Ja graag. Mijn onderzoek: ik wil onderzoek doen naar niet voordehandliggende combinaties, ik ben benieuwd welke originele onderwerpen, metaforen, beelden daaruit kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld: wolken en ouderdom. Wat is de langstlevende wolk? Of wat hebben fietssleutels en god met elkaar te maken? Hoe zouden koorballen een moestuin inrichten?
2908

Cesar Vromman

Ik ben onlangs afgestudeerd aan KASK DRAMA in Gent en heb een gevarieerde set vaardigheden ontwikkeld als performer en maker, gedreven door een nieuwsgierigheid om verschillende artistieke media te verkennen en naast elkaar te zetten. Hoewel mijn voornaamste expertise geworteld is in theater, houd ik me ook bezig met schrijven en beeldende kunst, in het bijzonder met de creatie van video-installaties. Momenteel werk ik parttime bij TransfoCollect in Brussel, mijn geboortestad, waar ik ook op meerdere fronten actief ben als militant. Mijn onderzoek: Mijn praktijk draait om de vraag naar het terugwinnen van digitale technologie binnen een progressieve, politieke, artistieke en filosofische context. Tijdens de Werfplaats wil ik onderzoeken hoe de taal die in chatberichten wordt gebruikt en de digitale context van deze gesprekken onze emotionele en dus politieke staat van zijn beïnvloeden.