De nieuwste generatie makers van theater, dans en circus krijgt in Noord-Brabant meer kansen dankzij PLAN voor talentontwikkeling Brabant, waarin producenten, podia én festivals samenwerken. Dit voorjaar zijn er weer drie nieuwe makers gekozen die vol enthousiasme mogen starten met een PLAN-traject. De drie makers zijn: Piet van Dycke (circusdans), Elias DeBruyne (mime) en Cement-maker Timo Tembuyser (muziektheaterarchitectuur).

Over Timo

Timo Tembuyser is performer, zanger, componist & theatermaker: “Waar ik in mijn architectuurstudie vooral ruimtes heb leren scheppen, heb ik in de vijf jaar Toneelacademie/Conservatorium die daarop volgden vooral geleerd hoe die ruimtes te vullen. Ik zou m’n werk dan ook kaderen binnen alle drie de vakgebieden architectuur, theater en muziek — noem het muziektheaterarchitectuur.”

Bij Cement leerden we Timo kennen via zijn afstudeervoorstelling en Cement Productie MEMENTUM, een koorinstallatie over de gemeenschap en haar interne zoektocht naar harmonie. Voor dit project nodigde Timo vijftien stemmen uit (zowel zangers als niet-zangers) om een maand lang samen te wonen in een boerderij net buiten Den Bosch. Op dit moment is Timo samen met Hélène Vrijdag aan het werk aan het opera- en oerduet La Loba, een Cement Productie, in coproductie met Via Zuid en in samenwerking met Muziektheater Transparant.

De komende jaren werkt Timo, onder de vleugels van PLAN en begeleid door Festival Cement, aan het verder uitbouwen van een eigen methode voor een ensemble van stemmen. Klassieke muziek, fysieke transformatie, ritualiteit en het vormgeven van de ruimte vormen hierin de ankers en onderzoekspunten.

Leonie Clement, artistiek directeur Festival Cement:
"Timo Tembuyser is een multitalent. Op de vloer is Timo een performer die je aandacht onmiddellijk vangt: hij is statig en kwetsbaar tegelijk, hij lijkt licht te geven en zijn prachtige stem zorgt voor kippenvel. Timo combineert vaak schijnbare tegenstellingen en integreert ze in zijn werk. Klassieke koormuziek en stembevrijding, individu en gemeenschap, compositie en improvisatie, man en vrouw, het vloeibare, vormeloze zelf en het geconstrueerde, vormgegeven zelf, spiritualiteit en pornografie."

Lees meer over Timo > 

OVER PLAN

PLAN is een beproefd samenwerkingsverband van tien culturele partners in Brabant, waarbij met zorg geselecteerd jong podiumkunsttalent geholpen wordt om de eigen artistieke signatuur en werkwijze te ontwikkelen. Ontwikkeling op maat, verfijnd en geïnspireerd door de oprechte betrokkenheid van de tien partners. PLAN wordt gedragen door: Festival Cement, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Festival Circolo, De Nieuwe Vorst, Podium Bloos, Parktheater Eindhoven, United Cowboys en Theater Artemis.

Lees meer over PLAN > 

Beeld: Gerty Van de Perre, William van der Voort, Bas Czerwinski, Erik van de Wijdeven