TELETEXT (2021)

TELETEXT (2021)

Teletext bestaat uit Leonore Spee en Sascha Bornkamp. Leonore en Sascha, beide afgestudeerd aan Kleinkunst (Conservatorium van Antwerpen), richtten Teletext in 2018 op als Nederlandstalige band. Inmiddels heeft Teletext zich ontwikkeld tot muziektheatercollectief dat regelmatig de oversteek maakt naar andere kunstdisciplines en sectoren. Voor Festival Cement 2021 maakt Teletext de Cement Productie Zoete Lieve Gerritje.

Teletext probeert de Nederlandse taal in klank te vatten en test haar rekbaarheid. Van slow rapped poetry in een theaterzaal tot live-podcasting achter elektronische instrumenten. Teletext doet grondig artistiek onderzoek, houdt van dwarsdenken en smeedt allianties met andere kunstenaars, met fabrieken, archieven en onderwijs.

Teletext maakt muziektheater, waarin het spanningsveld tussen taal en klank altijd centraal staat. Hoe communiceert een woord met een melodie, hoe verhoudt de theatrale ruimte zich tot de muzikale?

Sinds 2019 is Teletext huisartiest van WALPURGIS en doen Leonore en Sascha artistiek onderzoek naar de plaats van volksmuziek in nieuwstedelijke contexten. Binnen dit onderzoek ontwikkelden ze onder andere de muziektheatervoorstelling Ryswyck, die de vroege Vlaamse Beweging onderzoekt en waarvan dit voorjaar een EP verschijnt, en de voorstelling Genoveva, een samenwerking met leerlingen van Atheneum Antwerpen, Younes van den Brouck en Zino Moons.

In 2020/2021 is Teletext resident in Kunstencentrum Vooruit in Gent. In samenwerking met Katinka de Jonge en Adriënne van der Werf creëren ze een nieuwe, artistieke audiotour over de
socialistische relikwieën in het gebouw. 

In 2019 wonnen Sascha en Leonore De Troffel met Een Nyeu Liedeken.

Meer Teletext?

Makersportret Teletext