Zarah Bracht
Keer terug naar overzicht
Theater

Zarah Bracht

Wholesale Destruction

De conclusie is: dit werkt niet. En die conclusie is er al een hele tijd. Maar omdat er een handjevol winnaars is die volhouden dat het wel werkt, werkt het wel.

Een groep jonge mensen in een Westerse samenleving geniet van alle privileges die de vrijheid en welvaart hun oplevert, in het volle bewustzijn dat hun wereld gebouwd is op leugens en hebzucht. Andere mensen en de planeet worden door hun gedrag vernietigd, maar deze kennis stoppen zij zo ver mogelijk weg: smile and wave. Wanneer de Apocalyps daadwerkelijk in de woonkamer staat, weten zij zich geen enkele houding te geven. Ik weet het niet, jij weet het niet, dus dan maar naar dat handjevol winnaars luisteren, want die weten het ook niet maar zeggen dat het wel werkt. Kijk maar. Alternatieve feiten, in plaats van een alternatief. Prima toch? Gewoon alles naar de donder.

“Mijn apathie is een gevolg van hoe de generatie van mijn ouders de wereld achterlaat, mijn cynisme een uiting van verslagenheid: ik gebruik cynische grapjes om me staande te houden in een wereld waar ik niet voor gekozen heb, nooit voor zou kiezen, maar waar ik geen weg uit zie.”
Lieke Marsman - het tegenovergestelde van een mens (2017)

Zarah Bracht (1990, Hamburg) is in 2016 afgestudeerd aan de Regieopleiding in Amsterdam. Tijdens haar studie ontdekte ze haar liefde voor hedendaagse dans en mime. Ze ontwikkelde een theatertaal die gebaseerd is op beeld en beweging en gebruikt tekst eerder als toevoeging dan als uitgangspunt. Op een speelse en intuïtieve manier maakt zij gebruik van verschillende stijlen om het publiek te raken en aan te spreken op hun verbondenheid, met elkaar en met de wereld. Door de toeschouwer met haar werk mee te nemen op ontdekkingsreis in zijn of haar eigen verbeeldingswereld, wil zij de kijker actief betrekken bij het onderwerp van de voorstelling en de betekenis ervan.

Zarah Bracht was eerder te gast in de Broedplaats ’s-Hertogenbosch op uitnodiging van Festival Cement om er een onderzoek te doen naar duisternis in het (letterlijk) volle en felle licht.