Werkplaats van de Woestijne
Keer terug naar overzicht
Performance / Première

Werkplaats van de Woestijne

Oxygen Debt

Oxygen Debt is een filosofische spinningles van Werkplaats van de Woestijne, waarbij je samen met andere toeschouwers de grenzen van je eigen lichaam verkent. Terwijl je beweegt en de zuurstofschuld in je spieren toeneemt, sta je stil bij wat er op dat moment in je lijf gebeurt. Hoe klopt je hart, waar stroomt het bloed heen, hoe trekken je spieren samen, wat is ademen? 

Gedurende een uur motiveert een onvermoeibare fitnesscoach je om fysiek en mentaal alles uit jezelf te halen. Hoe harder we fietsen, hoe dichter we bij de zweterige werkelijkheid komen dat het lichaam niet altijd doet wat we willen. Durven we ons lichaam ook te zien als een herinnering aan onze tijdelijkheid, onze hartslag als hetgeen wat ons aan deze aarde bindt? 

In een tijd waarin maakbaarheid en vooruitgang centraal staan, biedt de performance een troostrijk en zacht perspectief op onszelf en elkaar: als mensen die langzaam, heel langzaam, tot stilstand komen.

Over Werkplaats van de Woestijne
Werkplaats van de Woestijne smeedt levensvragen om tot denkervaringen, waarbij je als bezoeker of deelnemer op zoek gaat naar jouw antwoord op een grote, onmogelijke vraag. Hierbij worden thema’s aangesneden waar mensen van nature van wegdenken: Hoe is het om dood te zijn? Hoe is het om een dier te zijn? Wat blijft er van je over als je helemaal alleen bent?

Werkplaats van de Woestijne is opgericht door Bart van de Woestijne (1991). Naar eigen zeggen heeft Bart binnen zijn werk geen politieke, maar een existentiële agenda. Om te kunnen veranderen moeten we meer over onszelf nadenken. Over wie we zijn en waarom we zijn. Over wat het betekent om een mens te zijn, in relatie tot de wereld, tot dieren, tot anderen en onszelf. Bart stond eerder op Festival Cement met Voor we mensen werden (2020) en Kind komt kamer binnen (2019). In order of disappearance zou te zien zijn op Festival Cement 2020, dat afgelast werd. In plaats daarvan maakte Bart een online thuisversie van de voorstelling.

Oxygen Debt is een Over het IJ Festival-productie, in coproductie met Festival Cement.

Praktisch

De les is zo ingericht dat iedereen op zijn eigen tempo en niveau mee kan doen; ervaring met spinning is niet nodig. Vanwege de huidige maatregelen zijn er geen kleedkamers; kom dus in sportkleding naar de locatie en neem water en je sportschoenen mee.