VERVALLEN - Hanneke van der PaardtBeeld Marc Elisabeth
Tijden & Tickets
Keer terug naar overzicht
Theater / Nederlandse première

VERVALLEN - Hanneke van der Paardt

BANG

--Wegens ziekte is deze voorstelling vervallen--

Je bent negentien, net op kamers, net begonnen aan een nieuwe opleiding, en opeens ben je bang. Eerst hoop je nog dat het alleen een MDMA-dip is, maar dan… dan blijf je bang.


Bang voor spiegels, bang voor ogen, bang voor mensen op straat die dingen roepen. Je schrikt je kapot als je een hard geluid hoort. Als je een semi-enge misdaadfilm ziet en er een schot wordt gelost. Je checkt of jij niet ook denkt dat er een betekenis ligt achter de cijfers en letters op de nummerborden van de auto’s. Of de stemmen die je door het openstaande raam hoort of dat geen stemmen in je hoofd zijn.

Op je 25ste ga je er voor zitten en doe je een poging de afgelopen jaren te vatten. Gaat het nou eigenlijk een beetje beter met je, of ga je gewoon tot je dood in deze eindeloze angst blijven zitten?

In de monoloog BANG trekt Hanneke van der Paardt haar leven uit elkaar en probeert ze vervolgens de hele zooi weer in elkaar te zetten. BANG gaat over die bizarre jaren wanneer je net weg bent bij je ouders, maar nog nergens anders echt aangekomen bent. Over hoe angst ons in die jaren keihard kan pakken en over wat je dan in godsnaam moet gaan doen.

Het werk van Hanneke is talig en transparant, met als uitgangspunt een tekst met autobiografische neigingen. De mensen op de vloer denken hard en diep na en leggen dat hele denkproces bloot door zichzelf voortdurend te bevragen, onderuit te halen en uit te lachen. Ze laat zich graag inspireren door schrijvers als Sheila Heti, Nicolien Mizee en Maggie Nelson.

Hanneke van der Paardt werkte na haar afstuderen (2019, ArtEZ) samen met o.a. Jetse Batelaan, Marcus Azzini en Lizzy Timmers. Daarnaast was ze anderhalf jaar lang deel van het ensemble van Theaterhaus Jena, waar Acteursgroep Wunderbaum de artistiek leiding voerde. Terug in Nederland is ze vooral bezig met het schrijven en ontwikkelen van eigen werk. 


Houd voor meer info en nieuwe speeldata Hannekes website in de gaten: hannekevanderpaardt.com
Bekijk credits

Concept, tekst en spel: Hanneke van der Paardt
Regie: Gillis Biesheuvel
Decor- en lichtontwerp: Maarten van Otterdijk
Techniek: Martijn Huisman
Beeld en vormgeving poster/flyer: Marc Elisabeth
Trailer: Marte Bosma
In coproductie met: Theaterhaus Jena
Mede mogelijk gemaakt door: Janivo Stichting, Stichting Amarte Fonds, Amsterdams Fonds voor de Podiumkunsten