Keer terug naar overzicht
Dans

Suze Milius / House Crying Yellow Tears

EXHIBIT

Vijf performers bevinden zich in de museale ruimte. De toerist, de kenner, de zaalwacht en de kunstenaar vinden hun plek. Samen met de performers verschuift de kijker zijn blik van de ruimte en de kunstwerken naar de ademende mens.

Voor haar nieuwe voorstelling laat Suze Milius de wereld van de hedendaagse beeldende kunst en die van het ‘mensen-kijken’ samenkomen. Ze verenigt de regels van de white space met die van de black-box en zet hiermee ons kijken op zijn kop.

Suze Milius creëert in haar veelal woordeloze werk kleurrijke werelden die vervreemdend, poëtisch en humoristisch zijn. In de tentoonstelling is nieuw werk van vijf jonge kunstenaars te zien.

Suze Milius studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en toonde haar afstudeervoorstelling COLLECTION in 2012 op Festival Cement. Vorige editie keerde ze terug met Moeder en Kind, een tekst van Jon Fosse.

EXHIBIT is de nieuwste voorstelling van House Crying Yellow Tears, het Brusselse kunsten-huis dat in 2012 werd opgericht door Stefan Jakiela en Suze Milius.

How to Visit an Exhibit
Voorafgaand aan EXHIBIT op donderdag 19 maart vindt een bijzondere ontmoeting tussen Suze Milius en Johan Idema plaats. Het museum: de ideale plek om kunst te kijken of een ontoegankelijke tempel waar status en etiquette de dienst uitmaken? Onafhankelijk van elkaar maakte Suze Milius een voorstelling (EXHIBIT) en schreef Johan Idema een boek (How to Visit an Art Museum) over menselijk gedrag in musea. Voorafgaand aan de voorstelling gaan de theatermaker en auteur met elkaar in gesprek: is het kunstmuseum nog van deze tijd en kan kunst kijken anders? Ze nodigen een insider en een outsider uit om met alternatieven te komen. En u mag meedoen!

Insider: Rene Pingen, Curator Stedelijk Museum 's Hertogenbosch

Van en met Suze Milius, Miguel Do Vale, Stefan Jakiela, Laurence Roothooft, Evelyne Rossie, Nadia van Vuuren, Justine Bougerol, João Freitas, Gijs Milius, Pieter van den Bosch, Dennis Vanderbroeck, Breg Horemans, Daan Milius, Ravian van den Hil e.a., co-productie d e t h e a t e r m a k e r, Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond, Via Zuid, Theater a/h Vrijthof, Festival Cement, Takt Dommelhof. I.s.m. De school van Gaasbeek, Destelheide, Tout Maastricht. Mogelijk gemaakt door de Vlaamse Gemeenschap, Fonds Podiumkunsten.

De presentatie van EXHIBIT op Festival Cement wordt mede mogelijk gemaakt door Jheronimus Bosch 500.