Keer terug naar overzicht Translate EN
Dans / Language no Problem

Simon Bus en Evangelos Biskas

Double Bill

Simon Bus - Febris

Met Febris brengt Simon Bus een ode aan de koorts. ‘Mijn eerste hallucinante ervaring’ zegt hij over de koortsdromen die hij als kind had. Paniek en angst met daartegenover de intense en bizarre roes van het ijlen. Beklemmend en bevrijdend.


In de Romeinse mythologie is Febris de godin die de koorts belichaamt. Samen met danser Roy Overdijk (The Ruggeds) levert Simon zich over aan haar krachten. Al badend in het koortszweet, in een broeierige intimiteit en een mentale ruimte vol psychedelische beelden verdubbelen hun ledematen zich voor onze ogen. Dit wil je niet meemaken. En toch is daar steeds het verlangen naar nog eens, en nog eens….

In Simons werk gaan sereniteit én relativering samen. Startend vanuit verhalende thema’s brengt hij in zijn creatieprocessen gaandeweg een abstractie die rust geeft en tegelijkertijd uitnodigt tot verontrusting. Beweging zet hij in om ruimte te creëren voor associaties. Eerder dan een kwaliteit om je voor op de schouders te kloppen, blijken virtuositeit en extreme fysieke mogelijkheden daarbij een bron van humor en betrekkelijkheid.

Evangelos Biskas - In Between 

Evangelos neemt je mee in een droomstaat waar het absurde en het irrationele de stelregels zijn. Waar vervagende maar volhardende herinneringen het uitgangspunt voor zijn dans vormen.

Ergens tussen realiteit en verbeelding, tussen innerlijke gevoelens en elementen van buitenaf - daar danst de Evangelos Biskas op de stilte. Hij nodigt je uit om de hem op zijn kwetsbaarst mee te maken. Zijn bewegingen gaan van staalharde isolaties naar golvende spiralen, wisselend tussen sensueel en nonchalant en tussen humoristisch en obsessief, waarmee hij niet alleen de kijker, maar ook zichzelf verrast.

Alle facetten van het werk van de Griekse Evangelos Biskas zijn direct verbonden aan twee dingen: het heden en expressieve vrijheid. De natuur van het menselijk lichaam is het hart van zijn creaties, waarbinnen hij ruimte creëert voor diens aanpassingsvermogen, intuïtie en kwetsbaarheid. Zijn interdisciplinaire werken vervagen de grenzen tussen dans, fysiek theater, hedendaags circus, geluidsontwerp en nieuwe media.

Deze voorstelling was eerder te zien bij Expeditie Cement @ Theaterfestival Boulevard in 2021.
Bekijk credits

Credits Simon Bus:
Choreografie: Simon Bus
Dansers: Roy Overdijk en Simon Bus
Soundscape: Laura Kampman
Licht: Erik Van de Wijdeven
Productie: Corpo Máquina Society
Partners: Fonds Podiumkunsten, Thinx, PLAN

Credits Evangelos Biskas:
Choreograaf/Performer: Evangelos Biskas
Kostuumontwerper: Mamatango                                                    
Mentor: Guilherme Miotto                                                                                     
Technicus: Mathijs Geraerts                                                                                                
Registratie: Anastasija Pirozenko                                                   
Fotograaf: Jasmijn Krol                                     
Productie: Corpo Maquina Society       
Co-productie: Dansbrabant   

Evangelos Biskas - In Between

Simon Bus - Febris