Simon Bus
Foto Nas Hosen
Tijden & Tickets
Keer terug naar overzicht Translate EN
Dans / Language no Problem

Simon Bus

Three Studies (for a self-portrait)

Maker en breakdancer Simon Bus brengt je zijn fascinatie voor het zelfportret in drie in elkaar verweven solo’s. Scherp, bruut en humoristisch, de kunst van het zelfportret benaderd vanuit dans. 

Zijn leven als breakdancer heeft Simon al vanaf zijn eerste jaren gedocumenteerd in videoportretten en in 2019 maakte hij de solo Self portrait, man on orange floor. Nu brengt hij het vervolg met een avondvullende dansvoorstelling. Simon keert dansvormen binnenstebuiten en ondersteboven met als uitgangspunt het ongemak van het dagelijkse bestaan.

Voor Simon Bus (1989) is dans synoniem met eigenheid. Als B-boy ontwikkelde hij al een geheel eigen bewegingstaal. In 2013 studeerde hij af aan de Maastrichtse Academy of Fine Arts & Design (Video-Visual Communication) terwijl hij tegelijk bleef dansen. Met zijn onderzoekende blik en hyperflexibele lichaam rekt Simon de ideeën over breakdance op. Naast breakdance als ultieme inspiratiebron, vindt Simon aanknopingspunten bij Butoh en in het werk van bijvoorbeeld Albert Camus, Egon Schiele, Francis Bacon en David Lynch. Het spel tussen controle hebben en toch weer verliezen is een terugkerend onderwerp in zijn werk.

Simon was eerder te zien op Festival Cement met Febris (2023)
Bekijk credits

Choreografie: Simon Bus
Dans: Alesya Dobysh, Liam McCall, Simon Bus
Artistieke coach: Guilherme Miotto
Sound: Boris de Klerk
Set design: Ines Borovac, Ned Kaar
Light design: Erik van de Wijdeven
Technical support: Mathijs Geraerts
Supported by: PLAN Brabant, Stichting Cultuur Eindhoven.
Special thanks to: Iselle Claassens, Podium Bloos, Evangelos Biskas
 

Trailer

Meer Simon en Cement

Meer Simon en Cement

Bestel een Bordje Cement

Voorafgaand aan of na afloop van de voorstelling even samen met makers en organisatie de honger stillen? Wees meer dan welkom in ons Festivalhart in de Verkadefabriek. Tot één dag vooraf kun je online je Bordje Cement aanschaffen, waarbij je voor €14,50 mee eet. Het Bordje Cement wordt geserveerd vanaf 17.00 uur tot 19.00 uur.
Meer Simon en Cement

Volgens Francis Bacon leek zijn gezicht op pudding

Maker en breakdancer Simon Bus documenteerde zijn leven als breakdancer al vanaf zijn eerste jaren in videoportretten en in 2019 maakte hij de solo Self-portrait, man on orange floor. Nu brengt hij met de avondvullende dansvoorstelling Three Studies (for a self-portrait) drie in elkaar verweven solo’s. Speciaal voor MAAK schreef hij een tekst waar hij zijn fascinatie voor het zelfportret met ons deelt.