Silke Huysmans & Hannes Dereere
Keer terug naar overzicht
Performance

Silke Huysmans & Hannes Dereere

Mining Stories

Op 5 november 2015 breekt een dam met giftig mijnafval in de bergen van de Braziliaanse mijnprovincie Minas Gerais. Een verwoestende modderstroom veegt verschillende dorpen van de kaart. Drie op de vier mensen in deze regio werkt in de mijnindustrie, wat maakt dat ze compleet opnieuw moeten beginnen met het opbouwen van hun leven.

Silke Huysmans groeide op in Minas Gerais. Na twintig jaar keert ze samen met Hannes Dereere voor het eerst terug om met inwoners in gesprek te gaan en de gevolgen van de ramp te zien. Terug in Europa verbreden ze hun blik met aanvullende interviews met o.a. econoom Paul De Grauwe en neuroloog Luc Crevits om vervolgens tot de documentaire performance Mining Stories te komen.

Vanuit verschillende contexten, nuances en belangen wordt het verhaal van de ramp weergegeven.

Mining Stories is geen detectiveverhaal, geen reconstructie van de ramp, maar een intrigerende reis door een kluwen van persoonlijke verhalen en verschillende thema’s zoals herinneringen, politiek, religie en storytelling.

De Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties die een brede thematiek in zich dragen. D.m.v. van wetenschappelijke research, interviews en field research gaan ze vervolgens met het onderwerp aan de slag en dat blijft in het geval van Mining Stories niet onopgemerkt: de documentaire performance werd geselecteerd voor Circuit X in 2017.

Evelyne Coussens, Theaterkrant:
‘(…) Alles klopt, met een grote dramaturgische, filosofische en bijna wetenschappelijke precisie.’

Van: Silke Huysmans, Hannes Dereere, performance: Silke Huysmans, dramaturgisch advies: Dries Douibi, technische ondersteuning: Christoph Donse, decor: Frédéric Aelterman, Luc Cools, Portugese transcriptie: Luanda Casella, Miguel Cipriano, productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival, coproductie: Noorderzon Festival, KAAP Creative Compass, residenties: Veem House For Performance, Campo, CC De Grote Post, KAAP Creative Compass, Grand Theatre Groningen, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Kunstencentrum Vooruit, met de steun van: Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam For Culture, met dank aan: alle gesprekspartners