Sara van Gennip & Annechien de Vocht
Keer terug naar overzicht
Theater / Cement Productie

Sara van Gennip & Annechien de Vocht

GODENZOON

Het is nacht. Een president en zijn vrouw zwijgen in hun ambtelijke keuken. In de oven bakt een appeltaart. Deze nacht is de wereld tot stilstand gekomen. Zij staan voor de onmogelijke keuze hun zoon te offeren, in ruil voor de levens van achtentwintig gegijzelde kinderen. Een gruweldaad die niet wordt ingegeven door een goddelijk bevel maar door hun eigen volk. Ze beweren, filosoferen, ageren maar bovenal hebben ze lief.  De wereld moet weer in beweging maar hoe kies je tussen je eigen geluk en dat van de wereld? Wat betekent het, een goed mens te zijn? Langzaam sijpelt de macht van de publieke opinie hun keuken in. De zon komt op.

GODENZOON is een theaterproject waarbij de schrijver het startpunt is. De tekst werd ontwikkeld bij de Tekstsmederij die het project vervolgens onder de aandacht bracht door middel van lezingen en interviews, o.a. bij Read My World. In 2015 werd het concept genomineerd voor de Dioraphte Cementprijs waarna Festival Cement besloot de tekst te produceren. 

Bijzonder is de samenwerking tussen de schrijver en de regisseur, waarbij de beeldende kracht en de fysieke insteek van Annechien de Vocht (1981, afgestudeerd in rechten en theater) een spannend tegenwicht bieden aan de krachtige taal van Sara van Gennip (1987, afgestudeerd in Writing for performance en filosofie). Samen weten zij intrigerende actualiteiten af te pellen tot ethische vraagstukken. In 2017 krijgt hun samenwerking een vervolg in een voorstelling bij Bellevue Lunch.

GODENZOON is een voorstelling over het offeren van je (ge)liefde, voor je idealen.  Taal gaat de strijd aan met het geluid van de meerderheid. Een zoektocht naar het recht van een individu te midden van zeven miljard meningen.

Tekst, dramaturgie Sara van Gennip, regie Annechien de Vocht, spel Dimme Treurniet, Saar Vandenberghe, soundscape Harpo ’t Hart, productie Amanda Kool.