Nick Steur
Keer terug naar overzicht
Theater / Performance / Dans

Nick Steur

A piece of time (moving pendulums & synchronizing metronomes)

Een vierkant met tientallen metronomen markeert het speelvlak. In het midden een frame in de vorm van de grote piramide van Gizeh, schaal 1:33. In dat frame hangt een spiegelende, roestvrijstalen bol als een reusachtige pendule. Zie hier de installatie waarmee Nick Steur aan de slag gaat. De pendule beschrijft een slingerbeweging, de metronomen doen hetzelfde, maar dan rechtlijnig en in een onverbiddelijk hoorbaar ritme. Gemanipuleerd door Nick worden beeld, beweging, geluid en langzaam intredende stilte een magische performance, waarin de tijd heel even wordt gevangen. Want, zoals het motto van deze gebeurtenis luidt: 'Time is nature's way of keeping everything from happening at once.' (John Wheeler)

Nick Steur is een performancekunstenaar met een bijzonder en eigen handschrift: poëtisch, aards, beeldend, intuïtief en mystiek. Essentieel is het feit dat de aanwezigheid van deze performer en het samenspel met publiek en de elementen, leidt tot een unieke gebeurtenis.

Festival Cement volgt Nick Steur al sinds zijn afstudeerjaar in Maastricht. Ook waren Titled, SPLIT en FREEZE! op het festival te zien, waarvan die laatste nog steeds een nationaal en internationaal succes is.

David van Reybrouck 
In Zomergasten 2014 roemde David van Reybrouck de pure en meditatieve schoonheid van het werk van Nick Steur: “Dit is Rothko voor mij.”

Concept, scenografie, uitvoering Nick Steur, productie stichting SoAP, licht Marq Claessens, fotograaf publiciteitsfoto Lonneke vd Palen. I.s.m. Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Cultura Nova, Het Huis Utrecht, Theater Kikker, Via Zuid, C/O Limburg, Workspace Brussels.

De presentatie van A piece of time in Den Bosch wordt mede mogelijk gemaakt door Jheronimus Bosch 500.