Marijn Graven
Keer terug naar overzicht
Performance / Cement Productie

Marijn Graven

A MA ZON EN, een erotisch rouwritueel

A MA ZON EN begon anderhalf jaar geleden als een theatraal onderzoek naar de moed om hartstochtelijk te leven. Het mythische volk van vrouwelijke strijders, de Amazonen, en hun koningin Penthesilea belichaamden hierin een grensoverschrijdend verlangen, waarin liefhebben en sterven verstrengeld raken.  

In de tragedie ‘Penthesilea’ (1808) laat dichter Heinrich von Kleist zijn heldin in liefdesrazernij haar tegenstander en minnaar Achilles op een slagveld met haar handen en tanden aan stukken scheuren. Wanneer ze bij zinnen komt, doodt zij zichzelf met een dolk. 

Hoe komen we bij zinnen na verlies? In de huidige versie van A MA ZON EN is het leed al geleden en treffen we geen Amazones maar alleen een gids die met ons een ondergrondse ruimte zal betreden. In een persoonlijk audiolandschap tasten stem en lichaam af hoe de rouw aan te gaan en de liefde te eren. 

Marijn Graven (1984) studeerde in 2017 af aan de opleiding regie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Er gingen een studie Theaterwetenschap, wat marketingbanen in het theaterveld en twee jaar deeltijd acteursopleiding aan vooraf voordat ze besefte dat ze een regisseurshart heeft.

Marijn maakt intieme, aansprekende voorstellingen vol verhalen die tegelijk persoonlijk en universeel zijn. Samen met haar acteurs en het publiek gaat zij op zoek naar antwoorden op grote en kleinere levensvragen, bijgestaan door een breed scala aan historische figuren en fictieve personages. In haar theater, waar verbeelding en realiteit elkaar aanraken, maakt zij de grote verhalen uit het wereldrepertoire tot een spiegel voor herkenbare, alledaagse zorgen en verlangens.

Marijn maakte eerder, in coproductie met Het Zuidelijk Toneel, de Cement Producties de Elyzeesche velden, een gelukzalig oord (2017), Narziss | Hildegard | Goldmund (2018), en LO LIE TAA (2019).

A MA ZON EN, een erotisch rouwritueel is een Cement Productie in coproductie met Het Zuidelijk Toneel.