Keer terug naar overzicht
Theater

Maarten Westra Hoekzema / UNM

3luik van een Twijfelaar

Maarten Westra Hoekzema is theatermaker, acteur en schrijver. De  afgelopen jaren werkte hij aan een reeks monologen waarbij hij verschillende vormen van overtuigingskracht onderzocht.

In 2010 verkondigde Maarten op Festival Cement in een eerste lezing van De Openbaring (2010) als een onheilsprofeet het einde van de wereld, met het geloof in God als enige antwoord. In De Verleiding (Theaterfestival, Circuit X, 2011) ontpopte hij zich tot een alwetende goeroe, die je tot in de puntjes uitlegde dat de techniek van de verleiding de enige sleutel is tot een succesvol leven. In Testament (2013) kroop Maarten in de huid van zichzelf. Hij beklom een preekstoel en ging op zoek naar het antwoord op de vraag: "Wat laat je na, en wat is de zin ervan?".

3luik van een Twijfelaar vormt het sluitstuk van Maarten Westra Hoekzema's zoektocht. Hij gaat de uitdaging aan om het publiek drie maal van denkrichting te doen veranderen. De onheilsprofeet, de verleidingscoach en de prediker komen samen. Is het geloof de enige uitweg om gered te worden? Hebben we ons leven zelf in de hand, zo lang we maar kunnen verleiden? Of is de zin van het leven wat we willen nalaten, en de invloed die we hebben op anderen? Maarten twijfelt.

"Fris en hartelijk theater met een angel" (**** Knack, over De Openbaring)

"Even grappig als clever speelt De Verleiding met het format van de vlotte presentatie, om je toch met de nodige vragen achter te laten" (jury Theaterfestival, over De Verleiding)

"Zijn monoloog is een knap staaltje acteurstheater. Het omvat (...) de existentiële en universele waarden die hij wil nalaten" (**** Theaterkrant, over Testament)

Decor Breg Horemans, eindregie Kyoko Scholiers, coaching Louis Van der Waal, tekst, concept, spel Maarten Westra Hoekzema, lichtontwerp Sander Salden, projectmanagement Klein Verzet, spreiding Vincent Company. In samenwerking met TAKT Dommelhof, C-Mine Genk, de Brakke Grond en d e t h e a t e r m a k e r. Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap.