Krapp (Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher, Timo Sterckx, Greet Jacobs)
Keer terug naar overzicht
Theater / Cement Productie

Krapp (Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher, Timo Sterckx, Greet Jacobs)

Weird Tales

In de zomer van 1816 huren Lord Byron en zijn lijfarts John Polidori de beruchte Villa Diodati aan het meer van Genève. Ze verwachten bezoek van Mary en Percy Shelley, maar het zomeruitje valt al snel in het water. Een vulkanische winter trekt traag over het Europese vasteland. Buiten regent het zwarte as en de temperaturen kruipen onder nul. Uit pure verveling besluit het dichterlijk gezelschap dan maar te griezelen. Byron bedenkt de weerwolf, Polidori verzint de vampier, Mary schrijft het begin van Frankenstein, Percy valt flauw en staakt zijn poging. Hun verzinsels lijken onschuldig, tot de nacht valt. Want wat als hun monsterlijke hersenspinsels een eigen leven beginnen leiden, tijdens een nacht die maar niet wil stoppen?

In Weird Tales dalen Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher en Timo Sterckx — oprichters van het theatercollectief Krapp — samen met actrice Greet Jacobs af in de slijmerige spelonken van de horrorgeschiedenis, op zoek naar oude en eigentijdse griezelverhalen. In het halfduister van die smalle vochtige kamers naaien ze persoonlijke nachtmerries, collectieve angsten en horrorclichés aan elkaar, in de hoop een monsterlijke voorstelling te creëren. Het leven van Mary Shelley — de visionaire uitvindster van de klassieker Frankenstein, en daarmee ook het sciencefictiongenre — vormt de vonk die de aaneengeregen boel tot leven moet wekken.

Krapp is een pas opgericht theatergezelschap bestaande uit makende spelers Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher en Timo Sterckx, allen afgestudeerd aan de opleiding Drama aan het KASK in Gent.
Krapp is een voortzetting van de artistieke samenwerking tussen klasgenoten Mats, Nona en Timo na hun afstudeervoorstelling Through the Looking-Glass (and what we found there) (Theater aan Zee 2019, Love at First Sight), waarmee ze in 2019 de SABAM Theaterschrijfprijs wonnen. Tijdens hun opleiding maakten Mats en Timo de voorstellingen Het Atomistisch Manifest (in 2016 te zien op Festival Cement) en Faust, een mechanische komedie