Jens Maurits Orchestra
Keer terug naar overzicht

Jens Maurits Orchestra

The BLOGPERA

“What triggered us to make music?” vraagt de stenen ceremoniemeesteres. In The BLOGPERA gaan de toeschouwers en performers op zoek naar de oorsprong van de muziek. Het publiek selecteert onderwerpen via een digitale interface. Met een muisklik ontketenen zich verhalen, dans, video of wetenschappelijke conversaties. De toeschouwers en performers delen een onderzoek naar muziek, door muziek. 

Jens Maurits Orchestra is een Belgisch-Nederlands gezelschap van muzikanten, beeldend kunstenaars en een filmmaker/dramaturg. Componist Jens Bouttery en filmmaker/dramaturg Daan Milius behoren tot de vaste kern. In 2015 ging het Jens Maurits Orchestra in residentie op de Ruhr- triënnale om The BLOGPERA te creëren. De voorstelling ging vervolgens in première in Schauspielhaus Essen.

De voorstellingen van het Jens Maurits Orchestra hebben een open structuur; de elementen staan vast, de volgorde niet. Dit zorgt aan de ene kant voor een speciale concentratie - een verhoogde alertheid waarin improvisatie en gescripte actie door elkaar lopen - en aan de andere kant voor verschuivingen in betekenis. Door onverwachte opeenvolgingen van elementen worden er soms inhoudelijke verbanden gelegd, die zelfs de makers niet voorzien hadden. Zo blijft de voorstelling fris, zowel voor de performers als voor de toeschouwer.

Regie Jens Bouttery, Daan Milius, scenografie/grafische interface Lisa Gambey, tekst Daan Milius, spel Jens Bouttery, Dorian Dumont, Lucas Kramer, dans Lucas Kramer, composities Jens Bouttery, productie Earbrow vzw, Ruhr-triënnale, geluid, licht Pieter Nys, video Daan Milius, dramaturgie Jana Zipse, Vasco Boenisch, fotograaf publiciteitsfoto Christoph Sebastian.