Jaha Koo
Keer terug naar overzicht
Performance

Jaha Koo

Cuckoo

Toen zijn elektrische rijstkoker hem op een dag liet weten dat zijn maaltijd klaar was, ervoer Jaha Koo een diep gevoel van eenzaamheid. Golibmuwon (고립무원) is een moeilijk te vertalen Koreaans woord dat het gevoel van hopeloos isolement uitdrukt dat het leven van de huidige jonge generatie Koreanen kenmerkt.

Twintig jaar geleden kende Zuid-Korea een grote economische crisis, vergelijkbaar met de financiële beurscrash in de Verenigde Staten en Zuid-Europa in 2008. Deze crisis had een grote impact op de jonge generatie waartoe Jaha Koo behoort. Problemen zoals jeugdwerkloosheid en socio-economische ongelijkheid zijn niet ongewoon in zijn thuisland. Maar hoe groei je op in zo’n maatschappij?

In bitterzoete en grappige dialogen neemt Jaha je samen met zijn rijstkokers mee op een trip doorheen de laatste twee decennia uit de Koreaanse geschiedenis. Hierin combineert hij persoonlijke ervaringen met politieke gebeurtenissen en reflecties over geluk, economische crisissen en de dood.

Jaha Koo (1984) is een Zuid-Koreaanse theatermaker en componist. In zijn werk onderzoekt hij de performativiteit van multimedia en brengt hij op ingenieuze wijze muziek, videomateriaal, tekst en installatie samen op de scène. Zijn voorstellingen zijn doorspekt van politiek, geschiedenis en persoonlijke bekommernissen.

Sinds 2014 werkt Jaha Koo aan zijn Hamartia Trilogy, waarin hij focust op hoe ons onomkeerbare verleden zijn sporen nalaat in de toekomst.