Dramaturgen op sleeptouw
Keer terug naar overzicht

Dramaturgen op sleeptouw

Tijdens Expeditie Cement organiseren we niet één, maar twee dagen rondom dramaturgie. We hebben twee routes samengesteld rondom verschillende thematische lijnen die door het programma lopen. 

Op 22 augustus loop je mee met Elowise Vandenbroecke en bezoek je de voorstellingen van Krapp vzw (Weird Tales) en Sonja van Ojen & Hendrik Kegels (Om de hoek woont een struik) die gebundeld zijn rondom het absurde.

Op 29 augustus ga je naar Hannes Dereere & Silke Huysmans en St. Radicale Gezelligheid / Het Pijpcollectief. Dit zijn twee collectieven die journalistieke en documentaire strategieën inzetten.

Voor elk van de routes is er een beperkte capaciteit, zodat het gesprek gewaarborgd blijft. Wees er dus vroeg bij!

22 augustus - Het absurde
Welke betekenis heeft het absurde in nieuw jong werk? Bestaat er zoiets als de dramaturgie van het absurde? En gaan Vlamingen hier anders mee om dan Nederlanders? Samen met dramaturge Elowise Vandenbroecke bezoek je de voorstellingen Weird Tales van het jonge Vlaamse gezelschap Krapp en om de hoek woont een struik van Sonja van Ojen & Hendrik Kegels, beide in Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg.

Elowise Vandenbroecke (1993) is werkzaam als freelance dramaturge. Na haar opleiding kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven, met uitwisselingsjaar aan het theaterinstituut van de Freie Universität Berin, studeerde ze International Dramaturgy aan de Universiteit van Amsterdam met een uitwisseling aan de University of Cape Town. Tijdens deze periode lag haar focus op postkoloniale studies, queer studies, nieuw materialisme en relationele dramaturgie. Elowise werkte o.a. met Fransesca Lazzeri, radical_hope/Heike Langsdorf, Rita Hoofwijk, Rob Smorenberg, ROTOR, en Zoë Demoustier. Ook is ze actief lid van platform In De Maak, Platform Dramaturgie en schrijft ze artikelen voor festivals en tijdschriften.

Aanmelden
Een kaartje kan je hier bemachtigen:
https://tickets.festivalcement.nl/nl-NL/Show/Details/Dramaturgenroute-22-augustus-2021-De-Nieuwe-Vorst-22-aug-1329
Met de volgende kortingscode: DRAM21-22

29 augustus - Documentairetheater
Theatermakers halen hun inspiratie niet alleen uit zichzelf, maar zijn steeds vaker onderzoekers van de wereld om hen heen. Zo ook Silke Huysmans & Hannes Dereere, die een langdurig theatraal onderzoek aan zijn gegaan naar mijnbouw. Dit resulteerde tot nu toe in twee voorstelling, Mining Stories uit 2017 en Pleasure Island uit 2019.

Daarnaast heeft St. Radicale Gezelligheid / het Pijpcollectief met De wereld heeft ons failliet verklaard een persoonlijk onderzoek gevoerd naar de werkloosheid van hun moeders. Zij werden in de nasleep van de kredietcrisis van 2008 ontslagen en kwamen daarna niet meer aan het werk.
 
Deze middag wordt georganiseerd in de Verkadefabriek van 14u45-18u30.

​Aanmelden
Een kaartje kan je hier bemachtigen:
https://tickets.festivalcement.nl/nl-NL/Show/Details/Dramaturgenroute-29-augustus-2021-De-Verkadefabriek-29-aug-1330
Met de volgende kortingscode: DRAM21-29