Double bill: Hilde Elbers & Marie Goeminne
Keer terug naar overzicht
Dans / Language no Problem

Double bill: Hilde Elbers & Marie Goeminne

Yeah but no but Yeah / Have I Been Here Before

Hilde Elbers - Yeah but no but Yeah

Time and tides will wait for no man
between
ends and beginnings
the world enters
flowing in and out
an unending continuum
give me
edges
skin
boundaries to live in

‘De omgang met grenzen is misschien wel het grote vraagstuk van onze tijd’, stelde Paul Scheffer afgelopen voorjaar in het essay dat hij voor de maand van de filosofie schreef. ‘En hoe voelt dat dan in de meest persoonlijke en fysieke vorm?’ vroeg Hilde Elbers zich af. In een duet met danseres Judit Ruiz Onandi zoekt ze uit hoe we onszelf kunnen behouden en tegelijkertijd kunnen samenvloeien, hoe we kunnen verdwijnen in vorm en vormeloosheid en daar samen in kunnen groeien. Hoever kunnen we met elkaar meebewegen? Hoe vloeibaar kun je zijn als mens? Daarbij koppelt Hilde de daad van het grenzen stellen aan de vanzelfsprekendheid van ademhalen. Iets wat je onbewust blijft doen. Uit lijfsbehoud.

Hilde Elbers danste in werk van o.a. T.r.a.s.h., Conny Janssen, Itzik Galili en Constanza Macras. De afgelopen jaren maakt en danst ze ook haar eigen werk, waaruit een fascinatie spreekt voor de werking van de menselijke psyche. Of het nu gaat om de vraag hoe mensen hun volle potentieel kunnen benutten of hoe we contact maken met onszelf en de ander, Hilde Elbers maakt het tot een zaak van het lichaam. Met haar openheid en een intens fysieke aanpak fileert ze menselijke gedachten en gedragingen en confronteert ze haar publiek liefdevol met perspectieven en (on)mogelijkheden. Op Festival Cement toonde ze eerder The Animated.

Hilde Elbers is een van de makers met wie DansBrabant de komende jaren samen optrekt.

Choreografie: Hilde Elbers, dramaturgie: Anne-Marije van den Bersselaar, repetitor: Sara Wiktorowicz, dans: Judit Ruiz Onandi en Hilde Elbers, stagiair dans/understudy: Tess Brekelmans, muziek: Arthur van der Kuip, licht: Ellen Knops, kostuum: Hilde Elbers, kostuumadvies: Lotte Milder, productie: DansBrabant, fotograaf publiciteitsfoto: Tessel Schmidt, een productie van: DansBrabant.

Marie Goeminne - Have I Been Here Before

Een schilderij dat ademt en beweegt

Er zijn onderwerpen waar we liever niet over praten. Te groot, te intiem. Maar dat zijn nu juist de thema's die Marie fascineren. Met haar performers probeert ze in Have I Been Here Before de angst voor het onbekende en de intimiteit van de dood te vangen. Want terwijl wij mensen steeds meer gericht zijn op het leven, blijft de natuur eeuwig laveren tussen schepping en vernietiging. In Maries organische montage van beweging, projectie en geluid krijgt datgene waar wij over zwijgen alsnog een stem.

Marie Goeminne is choreograaf en performer en maakt voorstellingen waarin dans een verbinding aangaat met filosofie en beeldende kunst. Ze studeerde aan het European Dance Development Centre van ArtEZ en werkte als zangeres en performer. Ze ontwikkelde een sculpturale vormentaal die duidelijk zichtbaar werd in de voorstelling Lostbox (2005), deel van een trilogie over angst, overgave en verlangen. In haar werk toont ze graag die kwaliteiten van de mens die in de huidige maatschappij minder zichtbaar mogen zijn, zoals intimiteit en kwetsbaarheid.

Concept, choreografie: Marie Goeminne i.s.m. de dansers, performance: Maaike van de Westeringh, Anne-May de Lijser & Zoé Leduc, repetitor: Vivianne Debritto, productie: Dansmakers Amsterdam & Artist Collective Kudde, artistiek advies: Suzy Blok, fotografie & projectie: Eva Gjaltema, geluidsontwerp: Alberto Novello, techniek: Raoul Baeten, productie: Sanne Wichman/Dansmakers Amsterdam, productie assistentie: Marjo van de Weerd, publiciteit: Ruth Verraes, Lisa Reinheimer/Dansmakers Amsterdam, nagesprek: Daphne Rieken & Lisa-Marie van Klaveren, met steun van: Amsterdam Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB, Gemeente Amsterdam, DansBrabant, SE.S.TA (Tsjechië) & Young Artfund Amsterdam.

NB: De lunch die gepland stond voorafgaand aan de speelbeurt op 26 maart gaat helaas niet door.