De Troffel
Keer terug naar overzicht
Circus

De Troffel

Pitches en uitreiking

Eind 2018 nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen, tekstschrijvers en scenografen uit om hun ideeën en plannen in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2019, een stimuleringsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker. Uit alle inzendingen selecteerde een jury acht makers, die vandaag het concept presenteren dat zij indienden om mee te dingen naar De Troffel.

Vandaag beloont een vakkundige jury het beste concept met De Troffel bestaande uit € 7.500 en de uitnodiging om de realisatie van het plan op Festival Cement 2020 te tonen. De jury bestaat uit Pietjan Dusee, Kathleen Treier en Ruth Marien. 

De nominaties zijn inmiddels bekend. De vele inzendingen werden met veel plezier gelezen door de leescommissie, bestaande uit Nina Aalders, Selm Wenselaers, Pim Cornelussen & Leonie Clement. Zij kwamen samen tot een selectie van de volgende acht concepten:

1. Sarah Blok  - Het gemoed van Jacob
2. Andreas Hannes - #Iamaspaceship
3. Emilie Pos, Marit Hooijschuur, Florian Myjer & Willemien Slot – De Romanovs
4. Sam Scheuermann – A study on becoming
5. Dan Mussett & Laurent Delom – dddddddddduetttttttttttttttttttt
6. Hendrik Kegels & Sonja van Ojen – MICRO
7. Merel Severs – How to be a man
8. Leonore Spee & Sacha Bornkamp – Een nyeu liedeken

De presentatie van de acht genomineerde concepten vindt plaats op maandag 25 maart van 13.00 - 16.00u in de Clubzaal van de Verkadefabriek. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs vinden plaats om 18:00 uur in het Festivalhart in het WerkWarenHuis.

WIE GINGEN JE VOOR?
Afgelopen editie wonnen Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen de Troffel 2018. Zij presenteerden een voorstellingsconcept over het toeval waarin de romanticus en de scepticus aan het woord komen. Eerder werd de prijs gewonnen door Lips & Knobel, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT (theatre as architecture architecture as theatre), Charlotte Bouckaert en Alexia Leysen.