De Troffel 2017
Keer terug naar overzicht
Donatie (niet verwijderen) / Circus

De Troffel 2017

Pitches en uitreiking

Een nieuwe naam, maar net zo goed als voorheen: De Troffel, voorheen bekend als Dioraphte Cement Prijs. Wie gaat er dit jaar met de prijs vandoor?

Eind 2016 nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen en schrijvers uit om hun ideeën en plannen in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2017. De inzendingen werden met veel plezier gelezen door de leescommissie, bestaande uit Pietjan Dusee ([prod]nu), Kathleen Treier (directeur Vlaams Theaterfestival), Leonie Clement (artistiek leider Festival Cement) en Pim Cornelussen (programmamaker Festival Cement). Zij kwamen samen tot een selectie van de volgende acht concepten:

Bára Sigfúsdóttir – Being
Max Wind, Samir Veen en Claire Bender – The Glamour of Nature
Sanne Lips en Liesje Knobel – ANIMAL FARM
Annet Bremen – FlikFlak
Katja Heitmann – The Tearing Machine
Sofie Doeland – Het verdwijnen in het grote niets
Zarah Bracht – Apathie
La Isla Bonita – Haag

Pitches
Tijdens Festival Cement 2017 presenteren de makers van deze concepten hun plannen voor een vakjury en publiek. De jury bestaat dit jaar uit: Bart van den Eynde (dramaturg en coördinator Master Theater Maastricht), Roos Euwe (dramaturg en mede-oprichter van BOG) en Sarah Rombouts (festivalleider Storm op komst en verkoop bij Vincent Company). De pitches vinden plaats in de Clubzaal van de Verkadefabriek op woensdag 22 maart van 13:00 uur tot 16:15 uur en zijn gratis toegankelijk.

Uitreiking
Om 20:30 uur maken we de winnaar bekend in het festivalhart. De winnaar ontvangt € 7.500 en de uitnodiging om de voortgang of realisatie van het concept te tonen tijdens de 19e editie van Festival Cement.

Geschiedenis
Eerder werd de prijs gewonnen door Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT (theatre as architecture architecture as theatre) en Charlotte Bouckaert. In 2016 won Alexia Leysen met het projectplan voor My Life with the Tree – de botanica van het verlangen. Deze voorstelling is tijdens Festival Cement 2017 enkel te zien op zondag 26 maart om 17:00 uur