Circumstances
Foto Jona Harnischmacher
Tijden & Tickets
Keer terug naar overzicht Translate EN
Circus / Language no Problem

Circumstances

GLORIOUS BODIES

Zes oudere circusartiesten tussen de 56 en 68 jaar laten je zien waar het menselijk lichaam toe in staat is, en dat daar geen leeftijd op staat. Choreograaf Piet Van Dycke onderzoekt waar de kracht van het ouder wordende lichaam ligt.

Succesvol ouder worden lijkt vaak gelijk te staan aan zo lang mogelijk jong en onafhankelijk zijn. Maar de afhankelijkheid waar velen voor vrezen, daar zijn deze acrobaten juist in getraind. Sterker nog: je kan niet in je eentje zweven zonder te vallen. GLORIOUS BODIES breekt op ontroerende doch humoristische wijze clichés rond ouderdom en toont het belang van (kunnen) bouwen op elkaar. 

Onder artistieke leiding van Piet van Dycke maakt circus- en dansgezelschap Circumstances woordeloze voorstellingen. Typisch aan het werk is dat het altijd een samensmelting van dans en circus is. Vanuit een mathematisch opgebouwde choreografie zoekt Piet vervolgens naar de vrijheid en beweeglijkheid daarbinnen. Dat is juist wat Piet zo interessant aan circus vindt: “Wat als het mislukt, wat als je risico neemt? Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt. Ik vind het belangrijk om tot dat nulpunt te komen, om te beseffen dat we allemaal ‘maar mensen’ zijn.”
Bekijk credits

Concept, choreografie: Piet Van Dycke
Performers: Winfried Deuling, Astrid Schöne, Det Rijven, Thorsten Bohle, Paul Griffoen en Johannes Fischer
Muziek: Kris Auwers
Dramaturgie: Marie Peeters
Installatie: Arjan Kruidhof
Lichtontwerp: Casper Van Overschee
Kostuums: Oona Mampuys
Productie: Circumstances vzw
Coproductie: PLAN Talentontwikkeling brabant, Festival Circolo, DansBrabant, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, PERPLX, Perpodium en Sabam for Culture
Met steun van: De Vlaamse Overheid en Grensverleggers/deBuren
Met dank aan: Miramiro, Destelheide en Wybren Wouda

Trailer

2739

Eet mee!

Voorafgaand aan of na afloop van de voorstelling even samen met makers en organisatie de honger stillen? Wees meer dan welkom in ons Festivalhart in de Verkadefabriek. Tot één dag vooraf kun je online je Bordje Cement aanschaffen, waarbij je voor €14,50 mee eet. Het Bordje Cement wordt geserveerd vanaf 17.00 uur tot 19.00 uur.
2743

Recensie door etcetera

‘Voor jou zijn deze mensen oud, maar voor mij zijn ze net jong’, fluistert de man aan mijn rechterzijde me nog toe net voor de zaallichten van de Leuvense stadsschouwburg doven en we beiden ons notitieboekje openslaan. Zo word ik nog even herinnerd aan de opmerkelijke hoofdrollen vanavond: voor Glorious Bodies werkte Circumstances, het circus- en dansgezelschap onder artistieke leiding van Piet Van Dycke, samen met zes acrobaten tussen de 53 en 67, allen met een verleden in het klassieke(re) circus. Van Dycke, die de poreuze grenzen tussen dans en circus opzoekt, graaft met hen naar de geschiedenis van circus, gearchiveerd in het lichaam.