Keer terug naar overzicht
Performance

Charlotte Bouckaert & Steve Salembier / Atelier Bildraum

Bildraum

Bildraum is de eerste voorstelling van het gelijknamige atelier van architect Steve Salembier en fotografe Charlotte Bouckaert. Bildraum vertelt een beeldverhaal dat live en ter plekke wordt gemaakt. Je maakt een ‘promenade architecturale’ door ruimtes waarin zich ooit persoonlijke taferelen afspeelden. Het is als bladeren door een fotoalbum, dat zich in het heden ontvouwt. 

Voor Bildraum maakt het duo gebruik van foto’s en van maquettes. Er wordt live geprojecteerd en gefotografeerd, waardoor de statische middelen tot leven komen als een levend beeldverhaal dat zich afspeelt in ruimtes uit persoonlijke herinneringen. Er zijn geen mensen meer aanwezig, alleen objecten laten nog sporen van activiteit zien. Zo wordt niet de echte herinnering, maar het moment net daarna in beeld gebracht. Het is aan het inlevingsvermogen van de kijker om tijdens dit proces een mogelijk verhaal te (re)construeren.

Evelyne Coussens, Theaterkrant.nl: 
(…) Tekenend is een mooie scène waarbij via de soundtrack het verloop van een wild feestje wordt gesuggereerd: de mini-stoeltjes staan aanvankelijk nog netjes rond de tafel binnen in de maquette, maar in snel opeenvolgende shots toont Bouckaert hoe de stoelen verspreid raken door de kamer, omvallen en uiteindelijk op de tafel belanden. In de maquettes is overigens geen menselijk leven aanwezig: het zijn vervreemdend strakke interieurs met sober meubilair, de suggestie van leven is exclusief afkomstig van de soundtrack. Het is dan ook in je oren, maar vooral in je verbeelding, dat het verhaal vorm krijgt.

In 2015 won Charlotte Bouckaert de Diorapthe Cement Prijs met het concept ‘Donkere Kamer’. Dit concept resulteerde in de performance Musée Moule die in april 2016 te Brussel in première gaat. 

Concept, spel, regie, scenografie Atelier Bildraum: Charlotte Bouckaert en Steve Salembier, dramaturgie Marnix Rummens, muziek Steve Salembier, productie Kunstenwerkplaats Pianofabriek, geluid Duncan Speakman, techniek Christoph Donse, met de steun van Vlaamse Overheid, WpZimmer en Beursschouwburg. De presentatie van Bildraum tijdens Festival Cement staat in het licht van Jheronimus Bosch en is mede mogelijk gemaakt door de manifestatie Jheronimus Bosch 500.