Keer terug naar overzicht
Objecttheater / Première

Bram van Helden / Stichting Stilstaan

Tijd van de dingen

Als je lang genoeg naar de objecten op tafel kijkt, komen ze tot leven. Alsof je naar een verstilde timelapse van een bloeiende tuin kijkt. Hoe snel gaat je aandacht? Hoe snel gaat je denken? Hoe lang tolt een tol en hoe traag gaat papier?

Al zittend aan een tafel met Bram, starend naar verschillende objecten, ervaar je de traagheid van dingen. Op een wonderlijke manier geeft hij je een sterrenkijkgevoel. Een samensmelting van verwondering, stilte, eeuwigheid alsook vergankelijkheid en verbinding met de dingen om ons heen. Hoe langer je kijkt, hoe meer kleur alles krijgt.

Theatermaker Bram van Helden maakt performances, installaties en beeldend theater. Met zijn werken probeert Bram het eerder genoemde sterrenkijkgevoel te vangen en op te rekken. Om het mysterie van alles om ons heen voor een moment te kunnen grijpen, stelt hij niet mensen maar objecten centraal. Brams werk is te omschrijven als verwonderlijk, iets dat je nog nooit eerder hebt gezien, of zen-theater. Van Helden studeerde in 2016 af aan de master muziektheater aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag/De Veenfabriek in Leiden. Daarvoor volgde hij de bachelor docent theater aan de Fontys in Tilburg.

Bram is een bekend gezicht bij Festival Cement. In 2022 maakte hij onder de vleugels van Cement de voorstelling Bram vindt ruimte. Daarvoor was hij ook op het festival te zien met Plasticville (2019), en was hij medemaker van Gat in de ruimte (2020).

Let op: Bram speelt op 16 & 23 maart voor toevallige bezoekers van de bibliotheek op momenten tussen 12:00u - 16:00u.
Voor deze momenten worden er geen tickets verkocht.
Bekijk credits

Concept/Uitvoering: Bram van Helden
Technische ontwikkeling: Thijn Kolk
Vormgeving: Danielle van der Kooij
 

Meer over Bram en Cement

Meer over Bram en Cement

Bestel een Bordje Cement

Voorafgaand aan of na afloop van de voorstelling even samen met makers en organisatie de honger stillen? Wees meer dan welkom in ons Festivalhart in de Verkadefabriek. Tot één dag vooraf kun je online je Bordje Cement aanschaffen, waarbij je voor €14,50 mee eet. Het Bordje Cement wordt geserveerd vanaf 17.00 uur tot 19.00 uur.
Meer over Bram en Cement

Een micro-illusionist is een goochelaar met een chique naam

Theatermaker Bram van Helden maakt performances, installaties en beeldend theater. Om het mysterie van alles om ons heen voor een moment te kunnen grijpen, stelt hij niet mensen maar objecten centraal. Al zittend aan een tafel, starend naar verschillende objecten, ervaar je de traagheid van dingen. Leonie Clement ging met hem in gesprek over zijn makerspraktijk en hoe die is gelinkt aan zijn verleden als goochelaar.