Bram Jansen & Ryan Djojokarso
Keer terug naar overzicht
Dans

Bram Jansen & Ryan Djojokarso

Alleen de grootste nabijheid

Het gekronkel in de liefde is de motor van de dansvoorstelling Alleen de grootste nabijheid. Acht jongeren tussen 14 en 21 jaar proberen vat te krijgen op een oud boek: Die Wahlverwandtschaften van Johann Wolfgang von Goethe uit 1809. Wat begint als een ietwat ongemakkelijke kennismaking, mondt uit in een kluwen van innige duetten.
In zijn roman zet Goethe een – voor zijn tijd – gewaagd liefdesexperiment op. Een gehuwd koppel neemt een vriend en een nichtje in huis. Algauw worden ze alle vier verliefd en ontwikkelt zich een explosief mengsel van verwachtingen en jaloezie. De wetenschapper in Goethe vergelijkt de intriges met de reacties van chemische elementen.
Alleen de grootste nabijheid probeert de schijnbaar ondoorgrondelijke bespiegelingen van Goethe te vatten in de direct sprekende taal van dans. 

Het Vlaamse productiehuis fABULEUS en het Nederlandse DOX vonden elkaar rond de beloftevolle jonge makers Bram Jansen (regisseur) en Ryan Djojokarso (choreograaf) die in het buitenland al vaker in de prijzen vielen en nu vooral in Duitsland en Zwitserland werken. Voor deze productie verleggen ze hun werkterrein graag naar Nederland en Vlaanderen.
Ryan Djojokarso (1983) studeerde af aan de Rotterdamse Dansacademie/Codarts en werkte met diverse choreografen zoals Itzik Galili, Keren Levi, Ugo Dehaes en Itamar Serussi.
Bram Jansen (1988) studeerde af aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht en werkte daarna voor o.a. Toneelgroep Maastricht en Theater Oberhausen. 
Sinds 2012 werkten Ryan en Bram samen aan verschillende jongerenproducties.

Concept, creatie Ryan Djojokarso, Bram Jansen, dans, spel Misha Demoustier, Zoë Demoustier, Rune Leysen, Nathaniel Jordan, Ella Nilis, Rens van Hoogdalem, Hanne Waerzeggers, Farrakhan Warrington, tekst naar o.a. J.W. Goethe en R. Safranski, dramaturgie Peter Anthonissen, feedback Moos van den Broek, geluidsontwerp Jorg Schellekens, decor, kostuums Karel van Laere, lichtontwerp Joris De Bolle, productie fABULEUS & DOX, coproductie STUK.