1205

Van 21 t/m 26 maart organiseert Cement Het Fundament: een programma speciaal voor studenten en profs. Met veel plezier presenteren we negen voorstellingen, waarvan zes Cement Producties, vijf premières, één Nederlandse première en twee Cement Coproducties:

Bram van Helden - Bram vindt ruimte
Cor Langerak - Op een gegeven moment
Dries Gijsels - Realtime
Ira Brand - like the party has been cancelled
King Sisters - Rebuilding a Voice
Marijn Graven en Iris Carta - KUS
Mooni Van Tichel - Deep Nyx
Timo Tembuyser - Missa Mater Sola
Werkplaats van de Woestijne & Jurrien van Rheenen - Het gewicht van een gedachte (vooronderzoek)

Daarnaast is er in het contextprogramma volop ruimte voor publiek, makers en professionals om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan en zich te verdiepen.

Datum
Festival Cement passen
Festival

Festival Cement passen

Bezoek je meerdere voorstellingen? Krijg dan voordeel met onze passen.
Je kunt kiezen uit de Festivalpas en de Dagpas.

Bordje Cement
Festival

Bordje Cement

Eet je een hapje mee?

Voorafgaand aan de voorstelling even samen met makers en organisatie de honger stillen? Of juist na afloop gezellig napraten met een drankje? Wees meer dan welkom in ons Festivalhart in de Verkadefabriek. 

Vanaf 17.00 uur tot 19.00 uur serveren we voor € 17,50 een speciaal Bordje Cement.
Antiklimax
Theater

Antiklimax

Hamlet versus Don Quixote

De bossen branden af, de zeespiegel stijgt, de ongelijkheid groeit. Ondertussen twijfelen we. Aan de wereld, aan onszelf, aan goed en kwaad. Om wat voor helden vraagt deze wereld?

Hamlet versus Don Quixote is een duel tussen twee grootheden – tussen hoofd en hart, tussen egoïsme en idealisme. De een verdwijnt in eindeloze twijfel en onzekerheid, de ander verliest zich in zijn rotsvaste overtuigingen. Wie te zijn, wie niet te zijn? Oftewel: to Hamlet or to Don Quixote… That’s the question! In dit theatrale duel stellen de spelers niet alleen de personages, maar vooral hun eigen persoonlijkheid op de proef. 
Hanneke van der Paardt
Theater / Nederlandse première

Hanneke van der Paardt

BANG

Je bent negentien, net op kamers, net begonnen aan een nieuwe opleiding, en opeens ben je bang. Eerst hoop je nog dat het alleen een MDMA-dip is, maar dan… dan blijf je bang.

In deze monoloog trekt Hanneke van der Paardt haar leven uit elkaar en probeert ze vervolgens de hele zooi weer in elkaar te zetten. BANG gaat over die bizarre jaren wanneer je net weg bent bij je ouders, maar nog nergens anders echt aangekomen bent. Over hoe angst ons in die jaren keihard kan pakken en over wat je dan in godsnaam moet gaan doen.


Happel & Van der Vegt (Werktoneel)
Theater / Première

Happel & Van der Vegt (Werktoneel)

De Eerste Vier Kortvoorstellingen: Joeri’s VerjaardagsWeekend

Je kent de kortfilm. Nu stellen Joeri Happel en Lucas van der Vegt je voor aan de kortvoorstelling, waarmee ze je binnen een paar minuten bij de lurven grijpen. Een explosie in slow motion. Tijd ingedikt en uitgestrekt.

Dit kwartet vormt een kantwerk, een weefsel van het verbeeldingsuniversum van deze twee vrienden. Het leven is namelijk geen coherent verhaal, maar een aaneenschakeling van onbegrijpelijke details. De kortvoorstelling is theater van de bovenste plank, theater waar alleen de highlights van overgebleven zijn.
het zuid land
Theater / Première

het zuid land

Liberty Bell

“Ik ben heel lang bang geweest.
Voor de wereld die jij schiep.
Voor hoe wreed jij hem maakte.”


Een prominent politica komt aan de vooravond van de verkiezingen stil te staan in een verlaten omgeving. Haar kind zit op de achterbank. Deze noodgedwongen stilstand doet haar achterom kijken. Hoe is ze op dit punt gekomen? Welke offers moest ze brengen als alleenstaande moeder en wat is de neerslag van dit alles op de opvoeding, van haar kind? 

In Liberty Bell onderzoekt het zuid land de wisselwerking en het spanningsveld tussen kind en volwassene, tussen jonge speler en actrice, tussen kind en moeder.

Jija Sohn, Aleksandra Lemm and Julia Reist
Performance / English Spoken

Jija Sohn, Aleksandra Lemm and Julia Reist

Landing on Feathers - embodied care-practices

Elmer Kouwenberg raakte 28 jaar geleden verlamd. Zijn zorgteam bestaat uit drie zorgverleners/kunstenaars. Sinds 2021 doen ze samen onderzoek naar zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander.

Drie makers/onderzoekers nemen je mee in de wisselwerking tussen hun achtergrond als dansers en de fysieke dimensie van hun werk met Elmer. In hun werkwijze worden (lichamelijke) beperkingen niet simpelweg ervaren, maar erkend als intrinsiek en onmisbaar onderdeel van het proces. In een intieme setting word je uitgenodigd om je schoenen uit te doen en deel te nemen.

Maxim Storms
Theater / Nederlandse première

Maxim Storms

NUGGETS

In een ‘we-want-more’-maatschappij on speed poogt een absurdistisch personage een onbestemd doel te bereiken. Hij wil meer, meer meer, maar hoe houdt hij zichzelf staande?

Terwijl het krakkemikkige universum om hem heen steeds verder afbrokkelt, probeert hij het te fixen met fatale reparaties. Met ritmische taalconstructies en groteske speelstijl verbouwt het personage op radicale manier de restanten van zijn bestaan. Niet voor niets noemt De Standaard Maxim Storms 'de Charlie Chaplin van zijn generatie' vanwege de slapstick die Storms' speelstijl kenmerkt.
Ika Schwander
Festival / Cement Productie / Language no Problem

Ika Schwander

è vero è vero è vero

Vertrekkende vanuit het eeuwenoude verhaal van Judit en Holofernes en vanuit een gewelddadige interpretatie door een schilder met het hoofd van haar verkrachter, vertelt deze beeldende voorstelling over de tijdloosheid van pijn en verzet.

In è vero è vero è vero wordt de geschiedenis met het nu verbonden. Waar Gentileschi in haar schilderij het hoofd van haar verkrachter af hakte, draagt maker Ika Schwander het tussen haar benen. Ika zoekt naar manieren om een verhaal te vertellen en te archiveren voor de mens over driehonderd jaar. 
Maxime Dreesen
Performance

Maxime Dreesen

Countersex Education


Geen condooms meer over bananen en opsommingen van ziekterisico’s. Klaar met de droge seksuele voorlichting over zwangerschap en soa’s. Hoe kunnen we gaan spelen met seks? Pick up the dildo and write your way out of history.

Countersex Education is een voorstelling die de grenzen opzoekt van musical en alternatieve sekseducatie om samen met het publiek tot een orgastische climax te komen. Tabooboo, het alter ego van Maxime Dreesen, dompelt je onder in een wereld van blozende wangen. Hier steelt de anus de show en is self-pleasure een feest dat je niet wilt missen. Een ontdekkingstocht voor mensen die vermoeden dat seks meer is dan een piemel in een vagina.
Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen
Theater / Openingsprogramma

Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen

Vecht

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

In deze aangrijpende monoloog maken we de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.
Monki
Circus / Openingsprogramma

Monki

Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist

Al zwaaiend tussen vier palen heeft acrobaat Monki ons iets te vertellen: hij is een optimist en wil dat niet langer onder stoelen en banken steken. “Dat is niet hoe de wereld werkt” zegt men, maar hij ziet toch dat het kan.

In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand: van klein en ingetogen tot opzwepend up-beat, groots of eenzaam. Optimist Monki krijgt het steeds moeilijker om zijn idealen hoog te houden, want een positief verhaal is eigenlijk best radicaal.
Nona Buhrs & Dries Gijsels
Theater / Nederlandse première

Nona Buhrs & Dries Gijsels

Instead of Doing Nothing

Wat wil het volk? Actie, zoveel is zeker. En seks! En geweld! Maar ook intellectueel geprikkeld worden. En liefst met humor, de wereld staat tenslotte in brand.

Twee theatermakers trachten verwoed de verwachtingen van de toeschouwers te doorgronden. Maar hoe meer ze zich afvragen wat het publiek wil, hoe meer ze vast komen te zitten in hun hoofd. Tot er stoom uit hun oren komt en het podium zich vult met rook. Een voorstelling over de crisis van het handelen en handelen in crisistijd.

Opening Statement
Performance / Buitenlocatie / Bereikbaar via trappen / Zonder zitplaatsen, staand

Opening Statement

Horizon

Wie nu jong is, erft een wereld vol klimaatontwrichting. Hoe ziet de toekomst eruit van een iemand die nu vijftien is? De één-op-éénperformance Horizon is een oefening in radicale toekomstempathie.

De belevingswerelden en dromen van toekomstige generaties blijven in de gesprekken rondom klimaatverandering vaak een voetnoot. Juist tegen die achtergrond maakt theatercollectief Opening Statement het intieme Horizon, waarin je wordt uitgedaagd een toekomstig leven te bedenken voor één enkele vijftienjarige. Een prikkelende, unieke ervaring over de toekomst van onze wereld.
Plankton/Sonja van Ojen
Beeldend theater / Première / Openingsprogramma

Plankton/Sonja van Ojen

Het Donker

Ben jij ook een bangerik? Durf jij ook soms 's nachts niet naar de wc omdat er vanuit elk donker hoekje een tijger tevoorschijn zou kunnen springen? Heel eng! Of misschien stiekem ook wel op een leuke manier spannend? 

In een avontuur vol poppen, pop-ups, visuele trucs, livemuziek en veel humor onderzoekt Sonja van Ojen het bang zijn voor het onbekende. In Het Donker komt het donker tot leven; uit een schaduw, een doos, je broekzak of gewoon een donker hoekje van het podium. Wat zou er allemaal in het donker verstopt zitten? Een krokodil of een bananensoes? Een hijskraan of een tandenborstel? 

Renée Goethijn
Theater / Nederlandse première

Renée Goethijn

MANNAHATTA

In een landschap dat danst op de ruïnes van de wereld zoals we haar kennen zijn drie figuren overgeleverd aan elkaar. Hoe gaan ze om met het gevoel van ontheemding en vervreemding nu dit bizarre landschap een absurde rebellie begint?

Misschien slokt dit landschap de mens uiteindelijk wel op. Aan de hand van een artificieel natuurtafereel wordt er in MANNAHATTA gezocht naar de verbanden tussen ecologische catastrofe, technologie en paternalisme. Hier kantelen de verhoudingen tussen mens, ding en wereld op een humoristische maar soms ook pijnlijke manier.
Simon Bus en Evangelos Biskas
Dans / Language no Problem

Simon Bus en Evangelos Biskas

Double Bill

Simon Bus - Febris
Een ode aan koorts. Gedrenkt in zweet zijn koortsdromen beklemmend en bevrijdend. Dit wil je niet meemaken. En toch is daar steeds het verlangen naar nog eens, en nog eens….


Evangelos Biskas - In Between
Evangelos neemt je mee in een droomstaat waar het absurde en het irrationele de stelregels zijn. Waar vervagende maar volhardende herinneringen het uitgangspunt voor zijn dans vormen.
Toni Blackwell
Multidisciplinair

Toni Blackwell

Voor Sletten die zijn verkracht

Als we samenkomen en onze stem laten horen, stellen we onszelf in staat om taboes te doorbreken en de norm te bevragen. Er is hoop voor de toekomst als we het systeem en de status quo omverwerpen.

Een interactieve, multidisciplinaire voorstelling over hoe de samenleving omgaat met seksuele vrijheid, ontwikkeling en geweld. Startend vanuit haar persoonlijke verhaal, werkt Toni met een mix van getrainde en ongetrainde spelers. Rauw en in your face, maar ook een harde zoektocht naar zachtheid. 

Trigger warning: seksueel (verbaal) geweld, slutshaming, seksisme. Er is tijdens- en nazorg in samenwerking met MeToo Coaching.
Werkplaats van de Woestijne & Luit Bakker
Ervaringstheater / Première / Niet rolstoeltoegankelijk / Buitenlocatie / Zonder zitplaatsen, staand

Werkplaats van de Woestijne & Luit Bakker

Queertopia

Queertopia is een conversie machine; met welke seksuele voorkeur je er ook ingaat, je komt er queer uit. Want seksuele voorkeur is een keuze. Althans, in de parallelle werkelijkheid die de makers voor ons schetsen.

Dompel je onder in deze theatrale ervaring waarin het publieke debat rondom liefde en seksualiteit wordt uitvergroot. In Queertopia wordt liefhebben losgekoppeld van de politieke agenda. Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren?
Maxime Dreesen: TABOOBOO’S AFTERPARTY
Feest

Maxime Dreesen: TABOOBOO’S AFTERPARTY

Een avondprogramma hosted by theatermaker Maxime Dreesen/Tabooboo, wie wil dat nou niet? Verwacht queer performers, drag DJ’s en edgy acts. Laat je nagels doen, zing hard mee, shake your booty, drink cocktails in een hoekje of rol door het gras: alles kan. Samen maken we er een knallende climax van, hihihihi.

Meetup
Contextprogramma

Meetup

De impact van impact

Festival Cement onderzocht de afgelopen vier jaar van alles over impact. Tijdens deze meetup delen we wat we zijn tegengekomen, op een manier die past bij hoe we de afgelopen periode zelf hebben gewerkt: meerstemmig, makersgericht, bottom-up en vooral niet resultaatgebonden.
Blok Cement
Contextprogramma

Blok Cement

BLOK Cement is een jaarlijks terugkerend atelier onder leiding van Florian Hellwig. Vier dagen lang werken en discussiëren de deelnemers samen, bezoeken voorstellingen en doen mee aan masterclasses van makers die op het festival staan. 

 

De Troffel
Contextprogramma

De Troffel

Pitches en uitreiking

In november 2022 nodigden we jonge afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen uit om hun beste concept voor een voorstelling of performance in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2023.

De vele inzendingen worden met veel plezier gelezen door een leescommissie, bestaande uit amara Roos, Milone Reigman en Ahilan Ratnamohan. Zij selecteren acht concepten.

Op 20 maart pitchen om 13.00u de geselecteerde makers hun plannen. Dat doen zij voor een jury, die dit jaar bestaat uit: Joost Segers, Dorothy Blokland en Sophie Sanders.

Op 20 maart om 19.00u zal de jury de winnaar van De Troffel 2023 bekend maken.

Dag Dramaturgie
Contextprogramma

Dag Dramaturgie

De Dag Dramaturgie is een jaarlijks terugkerend ontmoetingsprogramma voor dramaturgen dat zich richt op de vernieuwing van de dramaturgische praktijk. De afgelopen jaren werd er gesproken over waarden van dramaturgen, over de dramaturg van de toekomst en over stadsdramaturgie.

Binnenkort vind je meer info over de inhoud van de Dag Dramaturgie en de route om je aan te melden.

Young Creatives
Contextprogramma

Young Creatives

jongerenprogramma

Wat is er in ‘s-Hertogenbosch voor jongeren te doen op gebied van cultuur? Een heleboel! Maar hoe weet je als je tussen de 17 en 20 bent wat echt leuk is? En met wie bezoek je die activiteiten dan? Sinds 2021 is daar de Young Creatives voor.

Tijdens Cement bezoekt deze groep een aantal voorstellingen, nemen ze een kijkje backstage en eten ze samen met de crew een hapje mee.

Festivalgasten
Contextprogramma

Festivalgasten

Cadeau aan de makers

We nodigen tijdens het festival een aantal festivalgasten uit als cadeau aan de jonge makers. Zij bezoeken voorstellingen, gaan in gesprek met makers en geven op allerlei momenten en plekken hun bevindingen terug. Dikke kans dat je ze tegen het lijf loopt bij een voorstelling of dat ze bij ze aan tafel zitten tijdens het eten.
De Festivalgasten van dit jaar zijn Ruth Benschop (lector bij het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Hogeschool Zuyd, te Maastricht) en Ruth Mariën (artistiek coördinator d e t h e a t e r m a k e r).
 

Archiveren voor dummies
Contextprogramma

Archiveren voor dummies

Podiumkunst.net

Kon je maar eens meekijken in het maakproces van die geweldige maker! Maar helaas, die werkt niet meer… Een blik in het archief kan dan een schatkamer openen vol inspiratie, manieren van werken en verhalen. Hoe ga je met je eigen archief om zodat anderen geïnspireerd kunnen raken door jouw werk? Of hoe bewaar je methodieken en werkwijzen zodat je kunt reflecteren op je eigen maakproces en daarover kunt vertellen, bijvoorbeeld aan subsidieverleners?