Pleasant Island: een reis naar het eilandje Nauru door verleden en heden

Pleasant Island: een reis naar het eilandje Nauru door verleden en heden

Silke Huysmans & Hannes Dereere

"Nauru is een klein eiland in de Stille Zuidzee. Onder koloniaal Europees en Australisch bewind werden op het eiland in de vorig eeuw grootschalige mijnbouwactiviteiten opgestart. Het binnenland werd uitgegraven tot er niets meer overbleef. Het eiland bleef ecologisch en economisch verwoest achter.

Door de annulering van hun documentaire theatervoorstelling Pleasant Island, deelden Silke Huysmans en Hannes Dereere een onuitgegeven deel van hun onderzoek met het publiek. In deze fotoreeks die ze op het eiland maakten, werd de fysieke aanwezigheid van de vroegere mijnbouw en kolonisatie tegenover het heden gezet.

Vandaag heerst op Nauru een klimaat van censuur voor media en onderzoekers die het eiland willen betreden. Die kwam enkele jaren geleden tot stand toen Australië – één van de voormalige koloniserende machten – het eiland overtuigde om tegen een grote financiële vergoeding bootvluchtelingen en asielzoekers in gesloten detentiecentra op te vangen.

De beelden die zij deelden, maakten geen deel uit van de voorstelling, maar waren een inkijk in het vooronderzoek die Silke en Hannes voor deze gelegenheid met Festival Cement wilden delen."

Helaas zijn de foto's na Cement in Isolement niet meer te bekijken.